Ministarka ne želi da priča o krađi teksta

“Ne želim danas o tome. Vi ako imate nešto, napišite”, kazala je Vlahović
11 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2014. 09:55h

Ministarka nauke Sanja Vlahović odbila je juče da odgovori da li je tekst koji je sastavni dio njenog naučnog rada prepisala od britanskog profesora Dimitriosa Buhalisa.

Na pitanje “Vijesti” da prokomentariše izjavu profesora Buhalisa da je doslovno prepisala dio njegovog istraživanja, bez pominjanja rada u spisku lcorišćene literature, Vlahovićeva je kratko odgovorila da ne želi da govori o tome.

“Ne želim danas o tome. Vi ako imate nešto, napišite”, kazala je.

Buhalis je nedavno saopštio da je iznenađen činjenicom da je Vlahovićeva na takav način iskoristila dio njegovog rada, istakavši da “oni što to rade, samo sebi prave štetu, pokazujući time da nijesu u stanju da razvijaju svoje ideje, pa moraju da kradu od drugih”.

“Vijesti" su, upoređivanjem tekstova u koje su imale uvid, došle do podatka da se Vlahović u svom radu, koji je predstavila 2010. godine u Opatiji, koristila različitim naučnim radovima inostranih kolega i stručnim tekstovima iz časopisa, ali da se nije pozivala na izvore koje je koristila.

Ministarka je krivotvorila podatke u dokumentaciji o naučnoistraživačkom radu na međunarodnom nivou, na osnovu kojih je 2011. izabrana za vanrednog profesora na Univerzitetu “Mediteran”. Ona u dokumentaciji sa tog Univerziteta tvrdi da je jedan od njenih naučnih radova, kojim se dvije godine ranije predstavila na skupu na Rodosu, objavljen u prestižnom časopisu “International Journal of Contemporary Hospitality Management”, ali je “Vijestima” iz tog časopisa potvrđeno da to nije tačno i da nemaju nijedan njen rad. T.P.

Neobaviještena o spajanju ministarstava

Vlahovićeva je juče kazala da nije obaviještena o mogućem spajanju ministarstava prosvjete i nauke.

Na pitanje Branke Bošnjak (DF), ona je odgovorila da je 0 mogućnosti spajanja resora saznala iz medija. “Smatram da ne bi bilo dobro da se nauka vrati u taj veliki resor, gdje je ranije bila malo vidljiva, pa su možda i zbog toga ulaganja bila manja. 0 svemu tome se u zvaničnim okvirima nije raspravljalo, a 0 tome će odlučiti neki drugi nivo", kazala je ona na sjednici Odbora za prosvjetu.

Bonus video: