Počela regionalna obuka o kontroli transfera hemikalija

Cilj obuke je, kako se navodi, da unaprijedi sposobnosti carinskih službenika da sprovode režim kontrole transfera hemikalija predviđen ovom Konvencijom, i omogući da stečeno znanje dalje prenose u ulozi trenera unutar institucija iz kojih dolaze
61 pregleda 0 komentar(a)
Carina Srbija, Foto: Beta
Carina Srbija, Foto: Beta
Ažurirano: 28.10.2014. 20:14h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji sa Organizacijom za zabranu hemijskog oružja (OPCW), organizuje od danas do petka, u Podgorici, Regionalnu obuku o carinskoj kontroli transfera kontrolisanih hemikalija, saopšteno je iz tog resora.

Obuku će, kako je pojašnjeno, pohađati predstavnici carinskih službi i institucija nadležnih za kontrolu transfera kontrolisanih hemikalija iz oko dvadeset zemalja jugoistočne Evrope (JIE), uključujući eksperte nadležnih institucija Crne Gore i OPCW.

„Učesnici radionice će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa aktivnostima OPCW i obavezama koje za zemlje članice proizilaze iz Konvencije o zabrani hemijskog oružja (CWC), posebno u dijelu pripreme godišnjih izvještaja u vezi sa transferima hemikalija koje su pod režimom kontrole CWC“, kaže se u saopštenju.

Cilj obuke je, kako se navodi, da unaprijedi sposobnosti carinskih službenika da sprovode režim kontrole transfera hemikalija predviđen ovom Konvencijom, i omogući da stečeno znanje dalje prenose u ulozi trenera unutar institucija iz kojih dolaze.

„Takođe, ovakav skup je prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi na planu kontrole pomenutih transfera u zemljama JIE, kako bi se ovi kontrolni režimi dodatno unaprijedili“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: