Lekić podržao Ćalović: Pad Crne Gore kroz prljavštinu iz vrha vlasti i mafije

"Nećemo prestati da se borimo jer neko mora da podnese žrtvu za demokratizaciju Crne Gore pa i da da život ako treba", rekla je Ćalović
54 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, MANS konferencija, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, MANS konferencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.10.2014. 18:13h

Lider DF Miodrag Lekić javno je osudio novu sramotnu kampanju protiv Vanje Ćalović, direktorice MANS-a, navodeći da se on "osjeća dobro u društvu” kada je izložen kritikama u kontekstu saradnje sa MANS-om. “Došao sam kao podrška MANS-u i drugim NVO koje doprinose misiji demokratizacije društva. Pripadam onima koji su zgroženi repertoarom vrha vlasti i mafije da pokrenu najpatološkije i bolesne metode koje gledamo. Ovo je najniži pad Crne Gore kroz prljavštinu iz vrha vlasti i mafije,” rekao je lider DF na konferencije MANS-a o borbi protiv političke korupcije i izgradnji povjerenja u izborni proces.

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović poručila je da se ona i ta NVO nastaviti da se bore protiv izborne korupcije uprkos pritiscima i podmetanjima i montažama.

"Cilj je da MANS ne radi svoj posao, ali i da se zastraše drugi. Nećemo prestati da se borimo jer neko mora da podnese žrtvu za demokratizaciju Crne Gore pa i da da život ako treba", rekla je Ćalović na konferenciji te NVO na temu borbe protiv političke korupcije i izgradnje povjerenja u izborni proces.

Ona je podsjetila da su tokom lokalnih izbora u Podgorici nadležnim organima podnijeli dokaze za 842 nepravilnosti, da su sve odbijene, a da je tužilaštvo procesuiralo samo zloupotrebe u Pljevljima.

Ćalović je podsjetila da se uskoro održavaju izbori u Herceg Novom koji će biti sprovedeni bez primjene novog zakona o finansiranju političkih partija i o biračkim spiskovima, kao i zakona o izboru odbornika i poslanika.

LP: Novinarstvo da se temelji na etičkim principima

Profesionalni standardi neophodna su pretpostavka u radu crnogorskog novinarstva a etički kodeks ove profesije što prije se mora uvesti kao imperativna norma za sve medije.

Obnavljanje novinskih navoda na današnjim naslovnicama dnevne novine “Informer” u kojima se na ponižavajući način tretiraju pojedini aktivisti civilnog sektora ali i kompletna crnogorska javnost koja je prinuđena da posmatra takve fotografije i natpise, neprihvatljiva je i neukusna.

Liberalna partija u više navrata osuđivala je neetičko i neprofesionalno pisanje ove, ali i većine ostalih novina ili medija u Crnoj Gori, podsjećajući da je takvo stanje otišlo tako daleko da su pojedini mediji učestvovali u osnivanju političkih partija ili se svrstavaju po političkoj osnovi. Posebna odgovornost na medijskoj sceni jeste na Javnom servisu koji mora biti samo sredstvo informisanja svih građana i građanki Crne Gore i uzor u svom radu i djelovanju u službi građana.

"Pozivamo, zato, ponovo i sve nadležne državne organe da što prije reaguju, ispitaju i zaustave bilo kakve medijske linčeve ma od kojeg medija oni dolazili i utvrde, na osnovu argumenata, činjenično stanje koje će pomoći da se crnogorska medijska scena stabilizuje a novinari i mediji poštuju etičke principe i Kodeks sopstvene profesije. Otvorenost medija i slobodu medijskog izvještavanja, te nezavisnost novinarske profesije koju mora ograničavati samo profesionalna i ljudska etika i moral, Liberalna partija Crne Gore, smatra temeljnom pretpostavkom svake liberalne demokratije pa će, u skladu sa takvim odredbana Programa LP, nastaviti snažno zalaganje za profesionalizaciju medijske scene države Crne Gore." Iako je tužilaštvo ranije zabranilo dirtibuciju pojedinih brojeva "Informera" zbog kršenja ustavnih prava direktorice MANS-a, taj tablod nastavio je prljavu kampanju protiv nje.Pogledajte MANS-ov video urađen na osnovu izbornih manipulacija:

Bonus video: