Vukčević: Uputićemo inicijativu da se blokira račun Vlade

Vukčević je kazao da su radnici najbolje godine proveli pod sankcijama, inflacijama, tranzicijama, pred Vladom, a mnogi i na ratištu
51 pregleda 0 komentar(a)
Milan Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti
Milan Vukčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.10.2014. 15:25h

Koordinacioni odbor povjerilaca "Radoja Dakića" pozvao je sve povjerioce i pravne nasljednike preminulih kolega da im se u srijedu pridruže na protestu, kako bi kolektivno uticali na ostvarivanje njihovih zahtjeva.

"Dosadašnjim čekanjem i stezanjem praznih novčanika, nedolaskom na mirne proteste, većina naših kolega je pristala da radi u korist svoje i naše štete. Nedavni događaji pokazaju da se jedino brojem mogu ublažiti ekonomske, socijalne i zdravstvene, porodične i demografske posljedice nesprovođenja sudske odluke u razumnom roku", rekao je predsjednik Kordinacionog odbora, Milan Vukčević.

On je dodao da su radnici najbolje godine proveli pod sankcijama, inflacijama, tranzicijama, pred Vladom, a mnogi i na ratištu.

Prema njegovim riječima, neophodna je konsultacija i zauzimanje stava u vezi zakazane prodaje konstrukcije proizvodne hale bravarske obrade od oko 20 hiljada kvadrata. Prodaja je zakazana za 4. novembar, po početnoj cijeni od 1,8 miliona eura.

Vukčević je saopštio da su se za kupovinu prijavila preduzeća Feniks iz Podgorice i Centar za reciklažu Nikšić.

"Shodno zakonu koji je donošen pet godina nakon nastankaizvršne isprave, od iznosa dobijenog prodajom nekretnina izmiruju se prvenstveno troškovi postupka i izvršenja pa nakon toga ostali povjerioci. Razlog više da se dođe u srijedu ispred Vlade je i dogovor o zahtjevu Direkcije Glavnog grada za prebijanje duga za vodu i smanjenje procijenjene vrijednosti zemljišta koje je planskom dokumentacijom predviđeno za saobraćajnicu", kazao je Vukčević.

Pitanje je, kako je dodao, da li će se u procjenu uzeti vodovodna, kanalizaciona i elektroinstalaciona infrastruktura koja se prije svega nalazi ispod tih lokacija.

"Drugi dio mirnog protesta planirali smo da provedemo ispred zgrade Skupštine. Tu ćemo poslanike direktno podsjetiti na izjavu premijera od 23. jula", najavio je Vukčević.

On je podsjetio da je predsjednik Vlade, Milo Đukanović tada kazao da su radnici željeli da se njihova potraživanja isplate iz budžeta i poručio poslanicima da kad se bude raspravljalo o budžetu oni mogu donijeti odluku.

Budući da je Vlada osnivač, a, kako je kazao, država većinski vlasnik "Dakića", ovdje se radi o javnom dugu.

"Zato ćemo uputiti inicijativu javnim izvršiteljima da blokiraju račun Vlade. Napominjemo da smo dva dana nakon što su kompanije Zetagradnja i 'Čelebić' odustale od ponude za kupovinu zemljišta, pismeno preporučili Vladi da ukoliko se to desi naša potraživanja uđu u budžet za 2012. što su prošle godine tražili i naši advokati", kazao je Vukčević.

Bivši radnici "Dakića" od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda, na osnovu kojih im se duguje 30 miliona eura glavnice i preko 20 miliona zatezne kamate.

Bonus video: