Izopšteni hafiz predvodio džumu

Predsjednik rožajskog odbora IZ nije želio da govori o jučerašnjem događaju
292 pregleda 63 komentar(a)
Abdurahman Kujević, Foto: Jadranka Ćetković
Abdurahman Kujević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 25.10.2014. 17:44h

Hafiz Abdurahman Kujević, kojeg je rožajski odbor izopštio iz Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG), predvodio je juče džumu u džamiji u Kalačima. Kujević se odazvao pozivu mjesnog odbora IZ da predvodi centralnu molitvu petkom, a podržali su ga i brojni vjernici iz Rožaja, zbog čega su gradske džamije bile poluprazne.

"Naš poziv hafizu Kujeviću da predvodi džumu ne znači stajanje protiv IZCG. Samo želimo da slijedimo najobrazovanijeg čovjeka islamskih nauka u Crnoj Gori. Ako neko želi da podijeli IZCG, onda su to oni koji su hafiza izbacili iz nje...”, rekao je jedan mještanin, koji tvrdi da je na džumi u Kalačima bilo izmedju 400 i 500 vjernika, zbog čega se juče klanjalo i ispred džamije.

Kujević nije odgovario na pozive i sms poruku. Obavještenje da će Kujević klanjati u Kalačima, naslovljeno "Radosna vijest za Rožajce", dijeljeno je dva dana, a pratila ga je njegova fotografija pored koje je bilo ispisano "Hafiz je naš vođa“, „Svijet će u namazu predvoditi onaj ko najbolje poznaje Kuran“ i „Zaustavimo nepravdu“.

Predsjednik rožajskog odbora IZ Ernad Ramović je u dva navrata izbjegao da prokomentariše kako je neko ko je izopšten iz IZCG mogao predvoditi vjernike na džuma namazu. Ramović je u prvom telefonskom razgovoru rekao da je preumoran i da ga kontaktiramo za sat vremena.

Potom je kazao da ima nekih obaveza, nakon čega više nije odgovarao na pozive.

Reis IZCG Rifat Fejzić ranije je “Vijestima“ rekao da Kujević nije izbačen iz IZ, već je rožajski odbor takvu odluku donio kako bi ispoštovao hafizovu volju da pripada IZ u Srbiji, u okviru koje je pomoćnik muftije sandžačkog Muamera Zukorlića za „južni Sandžak“.

Kujević je tada pojasnio da su u osnivanju Sandžačkog muftijstva učestvovali i odbori IZ crnogorskog dijela Sandžaka, te da je njegovo djelovanje na osnovu toga validno sa obje strane granice.

Bonus video: