KOTOR ĆE PLOVITI SJETSKIM MORIMA

Dabinovići uskoro preuzimaju prvi novosagrađeni brod u svojoj istoriji

1 komentar(a)
Brod Kotor porodice Dabinović, Foto: Www.shipspotting.com
Brod Kotor porodice Dabinović, Foto: Www.shipspotting.com
Ažurirano: 23.10.2014. 13:59h

Nakon onog pod crnogorskom koji plovi već dvije godine, svjetskim morima uskoro će zaploviti i brod "Kotor" koji vije zastavu Svetog Vinsenta i Grenadina.

U brodogradilištu "Korea Yanase Tongyeong Shipbuilding", u južnokorejskom gradu Tongjeong, završena je gradnja “Kotora”, broda za prevoz rasutog tereta deplasmana 32.000 tona, a koji će vlasniku, brodarskoj kompaniji “Dabinović” iz Monaka, biti formalno predat na upotrebu krajem mjeseca.

Novoizgrađeni brod dužine 180 i širine 28 metara, prva je novogradnja u istoriji kompanije “Dabinović” koja je u vlasništvu porodice čuvenog bokeljskog brodovlasnika, pokojnog Boža A. Dabinovića iz Dobrote i koja pod tim imenom, posluje još od daleke 1956. godine.

Novi "Kotor", 53. je brod što će zaploviti u "Dabinovićevoj" floti, a uskoro će u Južnoj Koreji biti održana i zvanične ceremonija njegovog krštenja pri čemu će brodu zvanična kuma biti gradonačelnica Kotora Marija Maja Ćatović koja će i razbiti bocu šampanjca o pramac novog "Kotora".

Formalni vlasnik novog broda je “Dabinovićeva” kćerka-kompanija “Sveti Tripun Corporation”, registrovana u maloj karipskoj državi Svetom Vincentu i Grenadinima čiju je pomorsku zastavu pokojni Božo Dabinović praktično „izmislio“ i afirmisao kao jednu od najpoznatijih i najpopularnijih tzv. zastava pogodnosti u svjetskoj pomorskoj industriji.

Taj vrsni pomorski preduzetnik je inače, većini od ukupno 52 polovna trgovačka broda koliko ih se do sada izređalo u floti njegove kompanije, davao imena iz Boke Kotorske. Iako su plovili pod stranim zastavama, prvenstveno Svetog Vincenta i Grenadina, Dabinovićevi brodovi praktično su uvijek bili domaći – bokeljski jer na njima radi posada koju preko 90 odsto čine pomorci iz Boke, a njegovi se brodovi i remontuju najčešće u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Inače, u floti kompanije „Dabinović“ trenutno plove brodovi za prevoz rasutog tereta „Boka“, „Ljuta“, „Dobrota“ i „Kumbor“, ukupnog deplasmana preko 120 hiljada tona i prosječne starosti 15 godina. Božov sin, Stevan Dabinović koji sada vodi kompaniju, istorijski potez je povukao 15. novembra prošle godine kada je sa „Korea Yanaseom“ potpisao ugovor o kupovini potpuno novog broda – u tom momentu 60 odsto dovršenog i čija je izgradnja bila obustavljena zbog bankrotiranja brodogradilišta „Samho“ u kojem se gradio. To brodogradilište preuzela je korporacija „Yanase“, pa je Stevan Dabinović iskoristio priliku i nedovršenu novogradnju što je nosila oznaku „Samho1229“, dobio po značajno nižoj cijeni od tržišne. Inače, trenutna tržišna vrijednost novoizgrađenih brodova za prevoz rasutog tereta slične veličine i karakteristika kao što je novi „Dabinovićev“ brod „Kotor“ iznosi od 25 do 28 miliona dolara.

Ovaj brod vrlo je sličnih karakteristika kao brodovi „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotra koji su koštali po 27,85 miliona dolara, odnosno kao dva bulkcarriera „Bar“ i Budva“ koji su nedavno u Kini izgrađeni za „Barsku plovidbu“ po cijeni od 23,2 miliona dolara po brodu.