Miholjsko ljeto na izdisaju, stiže sjever

U četvrtak i petak u južnim predjelima biće umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo, a na sjeveru oblačno, povremeno sa snijegom, odnosno u nižim predjelima i kišom
0 komentar(a)
kišobran, kiša, Foto: Shuterstock
kišobran, kiša, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 21.10.2014. 13:58h

Protekle dane u Podgorici obilježilo je sunčano i toplo vrijeme sa ljetnjim temperaturama koje su iznad prosjeka za ovo doba godine, ali rekord, tvrde meteorolozi, nije oboren.

Metorolog Branko Micev saopštio je da je u subotu maksimalna dnevna temperatura u Glavnom gradu iznosila blizu 29 stepeni i da se u posljednjih 65 godina pet puta dogodilo da živa u termometru u drugoj polovini oktobra pređe 25. podiok.

"Posljednja tri dana zaredom temperatura je prelazila 25 stepeni Celzijusa", istakao je. On je kazao da ljetne temperature preovladavaju zbog širenja tople vazdušne mase sa jugozapada, odnosno sjeverozapadnog afričkog kontinenta....

Micev je "Vijestima" kazao da su temperature u gradu proteklih dana u prosjeku bile za oko sedam stepeni iznad klimatske normale i da će i danas biti relativno toplo, uglavnom suvo, ali sa više oblaka. Već od sjutra, tvrdi Micev, doći će do prodora hladnog vazduha, naglog pada temperature, a prosječna će biti oko 10 stepeni.

"U drugom dijelu srijede i tokom noći biće kiše i grmljavine, a duvaće i sjeverni vjetar", rekao je meteorolog.

Micev je kazao da će u četvrtak i petak biti osjetno hladnije uz kratkotrajnu kišu i da će narednog vikenda biti više sunčanih perioda i toplije vrijeme, bez temperatura koje imaju ljetnje karakteristike.

Za vikend promjenljivo

U Crnoj Gori sjutra će biti oblačno sa kišom, poslijepodne u višim, a tokom noći ponegdje i u nižim predjelima očekuje se snijeg, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

U četvrtak i petak u južnim predjelima biće umjereno do pretežno oblačno i uglavnom suvo, a na sjeveru oblačno, povremeno sa snijegom, odnosno u nižim predjelima i kišom.

U subotu na jugu malo do umjereno oblačno sa sunčanim intervalima, a u sjevernim predjelima pretežno oblačno i ponegdje sa slabim padavinama.

Drugog dana vikenda u južnim predjelima pretežno sunčano, a na sjeveru promjenljivo oblačno.

U srijedu prijepodne duvaće umjeren do jak južni vjetar, koji će poslijepodne u sjevernim, a krajem dana i u južnim predjelima skrenuti na sjeverni i sjeveroistočni smjer i ponegdje će biti olujnih udara.

U srijedu poslijepodne osjetno zahlađenje, od petka na jugu, a u nedjelju i na sjeveru blagi porast najviše dnevne temperature vazduha.

Bonus video: