Raičević ćuti i trenira strogoću: Kontroliše izjave svih saradnika

Raičević je u četvrtak veče prisustvovao programima Zimske scene Barskog ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole, gdje je za „Vijesti“ u kratkom kontaktu kazao da ta pitanja zbog „najvjerovatnijeg hakovanja opštinskog servera“ nisu stigla u njegov kabinet, i najavio odgovor u pisanoj formi.
7367 pregleda 17 komentar(a)
Dušan Raičević, Foto: Filip Roganović
Dušan Raičević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.01.2019. 07:57h

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević ni juče nije odgovorio na pitanja šta misli o zahtjevima učesnika protesta da se u dvorištu srednjih škola umjesto vrtića podigne park, i da odgovorni za sječu odgovaraju, kao i da se situacija riješi organizovanjem referenduma.

On se nije javljao ni na pozive na telefone dostupne redakciji “Vijesti”.

Raičević je u četvrtak veče prisustvovao programima Zimske scene Barskog ljetopisa u Dvorcu kralja Nikole, gdje je za „Vijesti“ u kratkom kontaktu kazao da ta pitanja zbog „najvjerovatnijeg hakovanja opštinskog servera“ nisu stigla u njegov kabinet, i najavio odgovor u pisanoj formi.

On je juče pismeno obavijestio potpredsjednike i sekretare opštinskih sekretarijata da prije davanja izjava za javnost njihov sadržaj treba da predoče njemu lično ili službi za informisanje, te da za objavu informacija treba da imaju saglasnost. Kako je navedeno, potpredsjednici, opštinski sekretari i druge starješine opštinskih organa „lično su odgovorni“ za tačnost informacija koje se iznose u javnost. Vrtić je, prema saznanju „Vijesti“, u petak bio tema razgovora visokih predstavnika DPS i SD u Podgorici.

Ministarstvo: Vrtić je državni projekat

Nakon dužeg ćutanja i upućivanja na odluke SO Bar, Ministarstvo prosvjete konačno se oglasilo povodom gradnje vrtića u tom gradu, navodeći da će se on graditi “zato što je to državni projekat, iza koga stoje godine priprema i najbolje namjere, proizašle upravo iz peticije građana”.

Iz Ministarstva su naglasili da je “apsolutno netačna informacija da se vrtić u Baru gradi kako bi se navodno za potrebe tržišta oslobodila druga parcela pored CB Bar, na kojoj se trenutno nalazi uprava vrtića”.

“Jasno želimo da saopštimo da Ministarstvo prosvjete neće dozvoliti bilo kakve ‘trampe’ te vrste, te se gradnjom ovog vrtića neće zatvarati bilo koja druga predškolska jedinica, iako vjerujemo da to nikom i nije bila namjera”.

DUP-om “Topolica 1”, zona E, koji je izmijenjen 2009, na poziciji na kojoj se sada nalazi ta predškolska ustanova predviđena je gradnja sedmospratnice sa 40 stanova. To znači da će objekat JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”, koji se nalazi tik uz barski Centar bezbjednosti, i u kojem su se podizale generacije Barana, vjerovatno biti srušen čim se izgradi objekat u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović”.

Ta parcela je, prema zvaničnoj planskoj dokumentaciji i tvrdnji Ministarstva finansija, u vlasništvu Vlade, a data je na upotrebu vrtiću, pa ostaje nejasno kako Ministarstvo prosvjete misli da koristi taj objekat i parcelu mimo planskih dokumenata, posebno ako se uzme u obzir stav da će se poštovati odluke i planska dokumentacija gradskih vlasti.

Iz Ministarstva održivog razvoja, takođe, nikad nije odgovoreno kako je moguće da je preko parcele na kojoj se sada nalazi vrtić ucrtan objekat, ako nije predviđeno rušenje, i zašto su na tako nešto dali saglasnost.

Iz Ministarstva prosvjete su naveli da je “riječ o kapitalnom projektu za koji je izdvojeno 2,5 miliona eura, ne zbog toga što država novca ima napretek, nego da bi se na taj način konačno riješio decenijski problem prebukiranosti predškolskih ustanova, koji je nakon Glavnog grada, upravo u Baru najizraženiji”. Navodi se da će se vrtić graditi i zbog toga što je nedavnim odbijanjem inicijative za prekid gradnje, SO Bar “jasno iskazala svoj stav”.

“Takođe, svaki državni i opštinski organ koji je bio uključen u sprovođenje ovog projekta, stoje iza sopstvenog učešća: Opština Bar koja je planskim dokumentima odredila, a zatim i potvrdila lokaciju predviđenu za gradnju, Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je u dva navrata izdalo građevinsku dozvolu, Direkcija javnih radova koja je odgovorna za realizaciju projekta, u smislu raspisivanja tendera, izbora izvođača radova i praćenje kvaliteta gradnje i poštovanja standarda, i Ministarstvo prosvjete i Vlada kao investitori koji su planirali sredstva za ovu namjenu, kako bi se riješio problem prebukiranosti”, piše u saopštenju.

Iz kluba odbornika Demokrata u SO Bar je saopšteno da Ministarstvo, nakon što su više puta isticali da se radi o kreditu, odnosno investiciji po kojoj je Bar bio jedna od nekoliko opština koja je ušla u projekat izgradnje vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, te izrečenih tvrdnji da bi promjenom lokacije dobijena sredstva bila u „opasnosti“, jučerašnjim saopštenjem demantuju sve svoje ranije izrečene navode, tvrdeći da se sada radi o državnom projektu, odnosno sredstvima koje su planirali Ministarstvo i Vlada.

Bonus video: