Skoro polovina azilanata u privatnom smještaju

Iz MUP-a su kazali da je tokom 2018. godine zbrinjavano 4.570 lica, od čega u Centru za prihvat u Spužu 2.424 lica, a u alternativnom smještaju 2.146 lica
1766 pregleda 1 komentar(a)
Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović
Centar za azilante u Spužu, Foto: Boris Pejović

Broj stranaca koji u Crnoj Gori traže međunarodnu zaštitu je prošle godine gotovo učetvorostručen u odnosu na 2017. godinu.

Zbog malih kapaciteta Centra za prihvat, gotovo polovina njih je završila na privatnom smještaju, a Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog toga po hitnom postupku moralo za sve njih da traži i plati smještaj i hranu.U tu svrhu je u posljednja četiri mjeseca potpisalo dva ugovora vrijedna ukupno 250.000 eura a oba je dobila podgorička “Velma”.

“Iznos sredstava od 150.000 eura namijenjih za izmirenje obaveza pružanja usluga smještaja i ishrane stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u alternativnom smještaju su utrošena za izmirenja dijela obaveza u 2018. godini. Kako bi bile izmirene sve obaveze nastale po ovom osnovu, bilo je potrebno obezbijediti dodatnih 100.000 eura”, pojasnili su “Vijestima” iz ministarstva na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić.

Iz MUP-a su kazali da je tokom 2018. godine zbrinjavano 4.570 lica, od čega u Centru za prihvat u Spužu 2.424 lica, a u alternativnom smještaju 2.146 lica.

Dodali su da su prošle godine podnijeta 3.104 zahtjeva za dobijanje međunarodne zaštite, a u 2017. godini je podnijeto 849 zahtjeva. Obrazlažući hitnost, čelnik MUP-a je pojasnio da se radi o licima koja zbog nedovoljnih kapaciteta ne mogu da budu smještena u objektu Centra za prihvat u Spužu i da su, inače, zbog kontinuiranog priliva potrošena sva namijenjena sredstva.

“Na osnovu navedenog, a u cilju otklanjanja i sprečavanja opasnosti od potencijalnog nastanka ugroženosti zdravlja i života građana, kao i nepredvidivih događaja uslovljenih tim potencijalnim događajima, potrebno je sprovesti hitnu nabavku usluge smještaja i ishrane lica koja traže međunarodnu zaštitu”, stoji u njegovom obrazloženju.

Početkom oktobra potpisan je prvi, a tri mjeseca kasnije potpisan je i drugi ugovor koji je dobila kompanija “Velma”. “U smještajnom prostoru sa kojim raspolaže privredno društvo ‘Velma’ d.o.o. Podgorica može biti smješteno 200 lica. Predmetni prostor je pansionskog tipa, sa namjenom pružanja usluga smještaja i ishrane lica”, pojasnili su “Vijestima” i z MUP-a.

Podaci ne odgovaraju onima koje su “Vijesti” dobile iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Iz resora Pavla Radulovića su kazali da “Velma” u Podgorici raspolaže sa smještajnim kapacitetom od 16 soba i 60 ležaja. Inače, ova kompanije je neposredno prije dobijanja ovog prvog od dva hitna ugovora dobila i građevinsku dozvolu od MORT-a za gradnju hotela sa četiri zvjezdice.

Niče kontejnersko naselje u krugu karaule “Božaj”

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da intenzivno rade na unapređenju uslova prihvata i smještaja, posebno povećanja smještajnih kapaciteta.

“U tom smislu, izvršeno je instaliranje četiri mobilna objekata (sa kapacitetima od po šest kreveta) u krugu Centra za prihvat koji su donirani od strane UNHCR-a, a kojim su obezbijeđena dodatna 24 mjesta za smještaj stranaca koji traže međunarodnu zaštitu. Takođe, instalirana su i dva mobilna objekta namijenjena za sanitarne potrebe. Shodno navedenom, ukupni smještajni kapaciteti Centra za prihvat će biti 104 mjesta”, pojasnili su iz Nuhodžićevog resora. Dodali su i da se preduzimaju i druge aktivnosti na trajnom rješavanju pitanja migracija, korišćenjem sredstava iz EU fondova, kao i saradnjom sa međunarodnim organizacijama IOM i UNHCR. “U tom smislu, u skorijem periodu, planirano je postavljanje kontejnerskog naselja u krugu karaule ‘Božaj’ i adaptacija ove karaule, a sve sa ciljem smanjivanja korišćenja alternativnog smještaja”, saopštili su oni.

Bonus video: