Zatvorenici dobijaju uniformu i donje rublje

Nacrtom zakona biće onemogućeno da se u paketima koje dobijaju osuđenici, nađe hrana
109 pregleda 8 komentar(a)
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.10.2014. 06:13h

Osuđenici će morati da nose zatvorske uniforme, ali će imati i mogućnost da rade van zatvora, uprkos 40-ogodišnjoj kazni. To je predviđeno nacrtom zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bjezbjednosti. Ukoliko taj zakon bude usvojen, već naredne godine osuđenici biti uniformisani.

Osim jednoobrazne uniforme, predviđeno je da će zatvorenici imati pravo na besplatno donje rublje, odjeću i obuću koja odgovara lokalnim klimatskim uslovima i dobu godine, kao i na odgovarajuću radnu odjeću. Zatvorska odjeća, precizirano je, ne smije da djeluje ponižavajuće.

Ipak, uz odobrenje direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija osuđenici smješteni u poluotvorenom ili otvorenom odjeljenju, moći će da nose svoju odjeću.

"Starješina Zavoda može dozvoliti zatvoreniku da nosi svoju odjeću prilikom odlaska u sud ili drugih izlazaka iz zatvora, ukoliko se na taj način ne povećava rizik od bjekstva”, piše u nacrtu.

Ministarstvo pravde ranije je saopštilo da je nacrt rezultat prepoznate potrebe za osavremenjivanjem prakse i implementacijom međunarodnih standarda pri izvršenju krivičnih sankcija. Zakonom se tretiraju kazna zatvora od 40 godina, novčana kazna i mjere bezbjednosti, kao i prava i obaveze zatvorenika.

Uređena je i oblast koja tretira kaznu zatvora koja će se izvršavati u stanu - kućni pritvor, ali i na otvorenom. Uslovi za izvršenje kazne zatvora u otvorenim prostorijama biće propisani podzakonskim aktom.

Osuđenike koji će izdržavati kaznu zatvora u svom stanu nadziraće Jedinica za uslovnu slobodu koja će biti zadužena za instaliranje uređaja za njihovo praćenje, ali i za kontrolu izvršenja kazne i rukovanje uređajem kojim se prati kretanje osuđenog i njegov položaj u prostoru.

Osuđeni na kućni pritvor imaće pravo da dnevno jedan sat provedu van kuće.

Uređeni su i uslovi u kojima može tražiti odobrenje za napuštanje prostorija, a bez odobrenja moći će izaći samo osuđeni kojem je potrebna hitna medicinska pomoć.

Ipak o tome je dužan da u roku od 24 časa obavijesti Jedinicu za uslovnu slobodu i dostavi izvještaj zdravstvene ustanove o zdravstvenom stanju.

Više neće moći da se hrane “a la carte”

Nacrtom zakona biće onemogućeno da se u paketima koje dobijaju osuđenici, nađe hrana. Osim sadržaja, biće ograničena količina, ali i učestalost primanja paketa.

Predviđeno je da zatvorenik ima pravo da prima pakete težine do pet kilograma, sa stvarima za ličnu upotrebu, i to do tri puta godišnje, sa razmakom od najmanje mjesec dana od posljednjeg prijema.

"Paket ne može da sadrži hranu. Kontrolu sadržine paketa vrše službenici obezbjeđenja. Predmeti čije držanje i upotreba nije dozvoljena, vratiće se pošiljaocu o trošku zatvorenika”, piše u nacrtu.

Na taj korak, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Ministarstvo pravde odlučilo se kako bi se smanjila mogućnost unošenja nedozvoljenih predmeta iza rešetaka.

Bonus video: