Popović: Zna se gdje su sindikalni milioni

Popović je kazao da je podatak o manjku dva miliona usvojen i na kongresu 2013. godine, tako da revizori nijesu otkrili ništa novo
15 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2014. 10:14h

Nekadašnji sindikalni lider Danilo Popović odbacio je optužbe generalnog sekretara Marka Nikčevića o mogućoj zloupotrebi dva miliona eura, dok je sa Zoranom Masoničićem vodio Savez sindikata Crne Gore.

On je kazao da je podatak o manjku u finansijskom izvještaju usvojen i na kongresu 2013. godine, tako da revizori nijesu otkrili ništa novo.

"To stoji u usvojenom Izvještaju o finansijskom poslovanju SSCG za period od 01.12.2011. do 31.08.2013. kada je održan 15. Kongres i usvojen ovaj akt. U Izvještaju je konstatovan gubitak u SSCG od 1.806.707,06 eura. Ta cifra ne obuhvata iznos od 900.000 eura skinutih sa računa SSCG po osnovi tužbi za neisplaćene otpremnine bivšim zaposlenima u Crnoj Gori, što je apsurdno da Sindikat isplaćuje otpremnine. Ta cifra ne obuhvata deficit 900.000 za isplatu ličnih dohodaka i ostalih troškova na osnovu neuplaćene članarine", kazao je Popović.

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević gostujući u emisiji "Načisto" TV Vijesti je kazao četvrtak da revizor nije mogao da utvrdi šta se dešavalo sa 16,5 miliona eura namijenjenih za otpremnine "žrtvama tranzicije" dok su bile na računima Prve banke.

"Izvještaj o raspodjeli tog novca usvojila je DRI, Vlada Crne Gore i Nadzorni odbor čiji predsjednik tada bio Vuko Šćepanović", kazao je Popović “Vijestima”.

On nije komentarisao šta je bilo sa prodajom firme Konzum” Čedomiru Popoviću, vlasniku "Carina", za 480.000 eura. Popović još nije centa uplatio sindikatu. Komentar i pojašnjenje navoda nije bilo moguće dobiti od Masoničića i Nikčevića, jer nijesu odgovarali na pozive novinara.

U međuvremenu, zaposleni u opštinskim firmama u Baru su pozvali novoizabranog VDT-a Ivicu Stankovića, novoizabranog predsjednika Opštine Bar Zorana Srzentića, opozicione partije i MANS da ispitaju gdje je nestalo 45 stanova solidarnosti namijenjenih barskim podstanarima.

Traže da nadležnih preispitaju poslovanje Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju i saradnju sa bivšim gradonačelnikom Žarkom Pavićevićem.

"CFSSI je započeo gradnju zgrade 480 eura kvadrat, proizvodna cijena 270 eura, zemljište i komunalije Opštine, a cijena je povećana i do 780 eura za kvadrat jer su porasli apetiti Popovića i Pavićevića", piše u obraćanju nadležnima.

Popović kaže da nijedan stan lično nije dodijelio, već je to za preduzeće radila komisija koju su činili predstavnici OSP Bara, Poslodavaca Bara i Opštine Bar.

On je naglasio da stanovi nijesu dodjeljivani zaposlenima u državnim i opštinksim firmama, jer nije bilo konkursa. Popović je pozvao zaposlene da pitaju nadređene zašto Fondu nikad nije dostavljen spisak ljudi koji imaju pravo na kupovinu stana, iako su to tražili.

"Ne postoji firma koja se učlanila u CFSSI i uplatila potreban iznos para za učešće u raspodjeli, a da je ostala bez stana. Pravila za raspodjelu stanova bila su javna", kazao je on.

Popović je rekao da su cijene kvadrata bile dogovorene, te da o tome odluka nije bila samo na Fondu, već su je potpisali i predstvnici opštine, povjereništva u Baru, kao i komsije za raspodjelu stanova.

Nikšićani podržali Nikčevića

Podjela i sukoba među članstvom Saveza sindikata nema, već su sindikalci zbunjeni nastupima grupe nezadovoljnih funkcionera, saopšteno je iz rukovodstva SSCG.

Predsjedništvo sindikalnog povjereništva Nikšić u proširenom sastavu dalo je podršku Marku Nikčeviću, generalnom sekretaru SSCG. Predsjednik sindikata uprave i pravosuđa Duško Zarubica rekao je, odgovarajući izvršnom skeretaru SSCG Vidaku Đuranoviću koji tvrdi da je sjednica Skupštine na kojoj je preksjuče smijenjen Nikčević, nestatutarna i da odluke nisu važeće, da se radi o demagogiji.

"Čudi me da on kao jedan od najiskusnijih sindikalaca zaboravlja da lideri sindikalaca odgovaraju sindikatima, a ne obratno", kazao je Zarubica.

Bonus video: