Ombudsman pokrenuo ispitni postupak zbog naslovnice Informera

Ombudsman naglašava da podržava slobodu izražavanja i slobodu medija, kao preduslovu istinske demokratije
291 pregleda 18 komentar(a)
Informer naslovnica, Foto: Facebook
Informer naslovnica, Foto: Facebook
Ažurirano: 17.10.2014. 12:42h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je povodom pritužbe jednog građanina pokrenuo ispitni postupak zbog sadržaja koji je objavljen na naslovnoj strani Informera Crna Gora.

"Budući da je ispitni postupak tek otvoren, Zaštitnik neće istupati u javnost sa zaključcima, ali poziva uredništvo “Informera” da se uzdrži od objavljivanja informacija ili sadržaja koji mogu biti uvrijedljivi ili mogu podstaći ili izazvati netrpeljivost prema pripadnicima bilo kojeg naroda ili nacionalne zajednice", navodi se u saopštenju, prenosi CdM.

Ombudsman naglašava da podržava slobodu izražavanja i slobodu medija, kao preduslovu istinske demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

"Međutim, ponovo upozorava da ove slobode nisu apsolutne i da podrazumijevaju odgovorno i profesionalno novinarstvo, koje poštuje Ustav, zakone i etička pravila novinarske profesije. Novinari moraju poštovati sopstvenu profesiju i voditi računa o pravima građana i u svom radu se pridržavati principa odgovornog i profesionalnog novinarstva", navodi se u saopštenju.

Juče je na naslovnici Informera, povodom incidenta na utakmici Srbija-Albanija i nakon nje, stajao natpis "Šiptarska svinjarija".

Bonus video: