Vladu interesuju resursi, za Pljevljake ne mare

Ti troškovi , kao ni troškovi zaštite životne sredine, nisu uključeni u vladine projekcije i analize isplativosti nove TE
4 komentar(a)
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Termoelektrana, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.10.2014. 17:37h

Vlada planira nastavak korištenja uglja radi proizvodnje električne energije u narednih 40 godina, a da do sada nije urađena nijedna studija o uticaju zagađenja iz Termoelektrane i Rudnika na zdravstveno stanje stanovnika Pljevalja, ocijenjeno je iz “Grin Houma” (GH).

"Predstavnici Doma zdravlja Pljevlja kažu da se usljed nedostatka zvaničnih podataka može govoriti samo o orijentacionim podacima o broju oboljelih od malignih oboljenja i da taj broj iznosi oko 280 oboljelih u 2013. Mi ne znamo koliko iznose troškovi liječenja oboljelih Pljevljaka od respiratornih i malignih oboljenja. Neke predikcije rađene od nevladinog sektora ukazuju da možemo očekivati da bi zdravstveni troškovi za oba bloka Termoelektrane godišnje iznosili najmanje 20 miliona eura, odnosno za period od 40 godine oko 800 miliona eura, što dovoljno ukazuje na pogubne posljedice po zdravlje i okolinu koje bi imala izgradnja novog postrojenja", kazala je programska direktorica GH Jelena Marojević-Galić.

Ti troškovi , kao ni troškovi zaštite životne sredine, nisu uključeni u vladine projekcije i analize isplativosti nove TE, tako da, kako navode u GH, sa tim troškovima njena stvarna cijena će višestruko prevazići 300 miliona koja se pominje kao očekivana cijena izgradnje nove TE.

"S vremena na vrijeme čujemo da se razgovara sa različitim investitorima, kao i da postoji protivljenje strateškog partnera A2A za realizaciju novog bloka u Pljevljima, Ministarstvo ekonomije i Elektroprivreda Crne Gore i pored čestih poziva i zahtjeva i dalje ne informišu javnost i građane Pljevalja o onome što oni žele i imaju pravo da znaju u vezi s planiranom izgrdanjom nove termoelektrane u Pljevljima", kazala je je Marojević-Galić.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet obaviće danas kontrolno saslušanje ministara ekonomije i finansija Vladimira Kavarića i Radoja Žugića, i direktora Uprave za javne nabavke Mersada Mujevića o realizaciji ugovora između Vlade i italijanske kompanije A2A, koja upravlja Elektroprivredom (EPCG), kome će prisustvovati i predstavnici MANS-a i “Green Homea”. Izgradnja novog bloka Termoelektrane u Pljevljima najspornija je tačka u pregovorima A2A i Vlade. Stav Vlade je da se drugi blok TE mora graditi zbog potrebe za novim energetskim objektima, dok je italijanska strana rezervisana, jer smatraju da je u pitanju prevelika investicija u momentu kada finansije EPCG još nijesu konsolidovane do kraja.

"Izuzetno mala cifra od 3.700 eura koliko je Vlada opredijelila za izradu Strateške procjene uticaja na životnu sredinu dovoljno govori koliko je životna sredina nisko na ljestvici prioriteta, pa čak i u slučaju kad imamo ovakvo alarmantno stanje kakvo je u Pljevljima", smatra Marojević-Galić.

Bonus video: