Mornarica VCG obučava strane ronioce

Obuka makedonske ronilačke jedinice nazvane “Vukovi”, obavlja se na osnovu godišnjeg plana bilateralne saradnje VCG i makedonske vojske
85 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 15:49h

Mornarica Vojske Crne Gore započela je u akvatorijumu Boke Kotorske, obuku ronilačkog sastava Armije Republike Makedonije.

Obuka makedonske ronilačke jedinice nazvane “Vukovi”, obavlja se na osnovu godišnjeg plana bilateralne saradnje VCG i makedonske vojske.

Instruktori ronjenja iz Pomorskog odreda Mornarice VCG, tokom naredne dvije nedjelje obučiće makedonske ronioce i osposobiti ih za osnovne ronilačke aktivnosti sa aparatima otvorenog kruga disanja prilikom zarona do 30 metara dubine, na više lokacija i pri različitim supozicijama – saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Ova aktivnost će biti iskorištena da se kolegama iz Makedonije prenesu znanja i iskustva pripadnika Pomorskog odreda Mornarice VCG. Saradnja sa ronilačkim sastavom jedinice "Vukovi" otpočeo je tokom 2010.godine u Ohridu, kada su u okviru inicijative „B9" pripadnici Pomorskog odreda MVCG, izveli veoma zapaženu vježbu.

Foto: Mornarica CG

Za crnogorsku Mornaricu je, inače, bio veoma značajan dan jer je iz luke Bar, na dvodnevnu vožnju, isplovio veliki patrolni brod P-33 „Kotor“.

Ovaj kapitalni ratni brod, nekada klasifikovan kao raketna fregata, proteklih je skoro 10 godina bio zapušten i izbačen iz operativne upotrebe, a u funkciju je vraćen zahvaljujući zalaganjima komandnog sastava MCG i naporima posade. Proteklih nekoliko mjeseci na „Kotoru“ su obavljeni značajni remontni radovi tokom kojih su stručnjaci i radnici firme „Arsenal-Rem“ iz Kraljeva na brod ugradili dva nova pomoćna motora, sanirali sve kvarove na pogonskom sistemu i osposobili automatiku za upravljenje brodskim pogonom.

Pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, „Kotor“ je isplovio na svoju prvu namjensku misiju u posljednjih šest godina, tokom koje će brod dva dana patrolirati vodama južnog Jadrana i uvježbavati posadu. „Kotor“ i njegov blizanac „Pula“ (sada P-34), bili su najveći i najmoćniji ratni brodovi nekadašnje JRM. Ove dvije raketne fregate građene su 1987 i 1988 godine u Kraljivici, sa po 1.492 tone punog deplasmana.

Brod dugačak 92 i širok 11,7 metara naoružan je sa topom kalibra 76 mm, dva dvocjevna topa kalibra 30 mm, dva topa kalibra 20 mm, četiri lansera protivbrodskih raketa „Styx“, raketnim PVO sistemom „Osa-M“ i dva raketna bacača dubinskih bombi RBU-6000 „Burja“. Maksimalnom brzinom od 34 čvora brod pokreću dva dizel motora „Pilestick“ ukupne snage 10.500 konja i jedna plinska turbina M-8 G snage 20.000 konja.

Isplovljavanje iz luke Bar; Foto: Siniša Luković

Iako su po Strategijskom pregledu odbrane, patrolni brodovi P-33 i P-34 predviđeni za otpis i prodaju, MVCG se ipak odlučila da uloži nešto novca u njih i dovede ih oba u maksimalno moguće ispravno stanje.

„Ako se budu prodali, država će za brodove u takvom stanju dobiti mnogo više novca nego da ih kupcu ponudi sa neispravnim pomoćnim motorima i drugim nedostacima. Dok se ne nadje kupac, za nas će ti brodovi biti odlične borbene platforme kojima možemo dejstvovati i u najtežim meteo-uslovina na južnom Jadranu, a možda i učestvovati u nekoj međunarodnoj pomorskoj misiji“, kazao je „Vijestima“ izvor iz MVCG.

Mornarica, inače, planira da u narednom periodu u Jadranskom brodogradilištu Bijela obavi dokovanja oba svoja velika patrolna broda, raketnih topovnjača 405 i 406, kao i pomoćnog transportnog broda PO-91. Za to su već obezbjeđena finansijska sredstva i čeka se dogovor menadžmenta brodogradilišta o slobodnim terminima za dokovanje ratnih brodova.

Galerija

Bonus video: