Šmelcer: Pojedini mediji vode kampanju protiv kritičara vlasti

"Da bi Crna Gora napredovala u pregovorima za poglavlja 23 i 24, u EU moramo biti uvjereni da Crna Gora osigurava slobodu medija i govora", kazao je je predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori
255 pregleda 0 komentar(a)
Patrik Šmelcer, Foto: Boris Pejović
Patrik Šmelcer, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2014. 12:13h

Evropska unija će pratiti na koji način će Crna Gora ispunjavati uslove koji su pred nju postavjeni u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24, a jedno od najznačajnijih je sloboda medija i govora, poručio je predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Patrik Šmelcer tokom diskusije "Mediji kao ogledalo društva", koje je u Podgorici organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO).

Šmelcer je podsjetio na nedavno objavljen Izvještaj EK o napretku Crne Gore za 2014. koji se odnosi na medije, u kojem je ponovljena zabrinutost zbog nerasvjetljavanja napada na novinare i imovinu medija.

Prema njegovim riječima, stariji slučajevi napada na medije moraju biti aktuelizovani i kvalitetno istraženi, sa sudskim epilogom.

"Jasno je vidljiva polarizacija među medijima. Pojedini mediji vode kampanju protiv kolega iz drugih medija ali i pojedinaca iz civilnog sektora koji se usude da kritikuju ono što ne valja. Sloboda govora ne smije se shvatati kao sloboda govora mržnje", poručio je Šmelcer.

On je kazao da stanjem u crnogorskim medijima niko ne može biti zadovoljan: "Ni oni koji rade u medijima, ni institucije države".

EU, kaže on, od Crne Gore očekuje da stvori klimu u kojoj se novinarima ne smije prijetiti.

"Da bi Crna Gora napredovala u pregovorima za poglavlja 23 i 24, u EU moramo biti uvjereni da Crna Gora osigurava slobodu medija i govora. Nadgledaćemo šta institucije rade u ovoj oblasti i tražiti mjerljive rezultate. Spremni smo da podržimo crnogorske institucije da ispune ove obaveze“, poručio je on.

Šmelcer je obećao i pomoć medijima: "Dođite kod nas, izložite nam sve svoje probleme i sve neriješene slučajeve, spremni smo da vas saslušamo i to uvrstimo u pregovarački okvir".

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama u slučajevima nasilja nad novinarima i zamjenik glavnog urednika "Dana" Nikola Marković upozorio je na to da dvije trećine slučajeva napada na novinare nije dobilo sudski epilog.

Nikola Marković

"Uključujući i ubistvo Duška Jovanovića, prebijanje novinara "Vijesti" i "Monitora" Tufika Softića. Negativan ambijent za rad novinara stvara vrh vlasti, prije svega premijer Milo Đukanović. Dok se ovo ne riješi, ne može se govoriti o punoj slobodi medija u Crnoj Gori", smatra Marković.

Direktor Nezavisnog dnevnika "Vijesti" Željko Ivanović napravio je paralelu kad je u pitanju stanje u medijima sa devedesetim godinama prošlog vijeka, naglašavajući da mediji koji su tada pozivali na rat, danas brane režim.

"Čak je i ambasador EU u Crnoj Gori targetiran od strane tih medija kao neprijatelj države. Šta onda dalje govoriti o položaju novinara u Crnoj Gori", upitao je Ivanović.

Novinar "Vijesti" Tufik Softić rekao je da je neophodno ispitati vezu djelova kriminalnih grupa sa policijom, bezbjedonosnim službama i vrhom vlasti.

"Činjenica da je prvi napad napad na mene iz 2007. prekvalifikovan nakon šest godina, te da iako sam policiji rekao da sam dobijao prijetnje od dvije kriminalne ggrupe sa sjevera, niko nije istraživao tolike godine jednu od njih, govori o toj sprezi. A napominjem da nije istraživan beranski ogranak kriminalne grupe Darka Šarića", tvrdi on.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je kazao da je jedno logično objašnjenje sprega kriminalnih grupa i vlasti. Prema njegovim riječima, u maloj Crnoj Gori je lako saznati koji su to predstavnici kriminala u sprezi sa policijom.

"Novinari bi trebalo da imaju status službenog lica i budu zaštićeni kao bijeli medvjedi", dodao je Popović.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević smatra da je novinarski poziv u Crnoj Gori opasan "ako ste iz medija iz kojih dolazi naglašena i otvorena kritika vladajućih struktura".

Daliborka Uljarević

"Izvještavanje o nepotizmu, vezana politike i kriminala i naračito osvetljavanje postojanja korupcije na visokom nivou, mnogi moćnike je činila i čini nervoznim. Nesmjenjivost vlasti na demokratskim izborima cijelu priču čini još težom", poručila je Uljarević.

Komentarišući to što pored brojnih obećanja Vlada nije poslala svoje predstavnike na diskusiju, Uljarević je kazala da je jedan od njih u razgovoru sa CGO "rekao ono što se naslućivalo":

"Da ne želi vruć krompir, koji mu bacaju u ruke", dodala je ona.

Predstavnica Medijskog savjeta za samoregulaciju (MSS) Gordana Borović saopštila je da se to tijelo nedavno sastalo sa predstavnicima OEBS-a i medija koji nijesu članovi MSS (Vijesti, Monitor, Dan) u Beču.

"Postignut je dogovor da se zajednički počne raditi na novom Etičkom kodeksu", kazala je ona.

Bonus video: