Petrovčani protiv samostalnosti: Opština je opasna zabluda

Petrovčani koji su protiv samostalne opštine ističu da je evidentan nedostatak ozbiljnih dokumenata i ekspertiza
92 pregleda 5 komentar(a)
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Petrovac, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.10.2014. 14:23h

Grupa građana Petrovca, Reževića i Buljarice protivi se inicjativi da Petrovac postane samostalna opština, uz ocjenu da je posrijedi „aboliranje onih koji su svoju neodgovornost, nerad, neznanje ugradili u sve tragične posljedice 20godišnje devastacije ovog prostora od strane budvanske vlasti“.

Peticiju za obnavljanje statusa opštine Petrovac već je prethodno potpisalo 750 Petrovčana.

Petrovčani koji su protiv samostalne opštine ističu da je evidentan nedostatak ozbiljnih dokumenata i ekspertiza. „Paradoks je da Petrovac dugo godina nema ni mjesnu zajednicu, a sada se prebrzo i pomalo šeprtljavo kreće u projekat stvaranja samostalne opštine“, navodi se u otvorenom pismu grupe građana.

Prema njihovom mišljenju građanima je potrebna efikasna, odgovorna i jeftina opština, a kako ističu, ne postoje garancije da bi se hipotetička opština Petrovac „ponašala drugačije od budvanske vlasti“. „ Nemali broj stanovnika Petrovca i Buljarice, koji su imali ili imaju značajna radna mjesta u budvanskoj kadrovskoj piramidi, mogli su da samo rade svoj posao za koji su plaćeni. Diskutabilno je, dakle, da li uopšte treba nova opština, koja bi njena teritorija bila, kakvi su njeni resursi, koliko je to skupa održivo.

U ovakvu situaciju došli smo jer je godinama javni i društveni interes marginalizovan i sveden na nulu, dominantan je lični interes te interesi partija. Stoga se plašimo da će interesi političkih lobija i lični interesi biti dominantni i u ovom pokušaju odvajanja od budvanske opštine. Takođe, dosadašnje iskustvo upućuje nas na sumnju da ideja nove opštine mogući ili dodatni motiv ima u eventualnoj prodaji Buljarice“, ističe se u otvorenom pismu.

Prema njihovim riječima „bezuslovno klanjanje svakom, pa i sumnjivom kapitalu, manipulacija nekretninama, partijska poslušnost, nepotizam, korupcija i nerad, samo su dio arsenala kojim je Budva dotukla nekad respektabilne kapacitete Petrovca, a Buljaricu totalno marginalizovala“.

„Nijesu Petrovac i Buljaricu uništili Budvani, nego Petrovčani i Buljaričani...Ako već treba formirati opštinu ona mora imati teritoriju Paštrovića od Kufina do Babina vira, bez obzira kako se ona zvala“, navodi grupa građana.

Podsjećamo opozicioni Demokratski front ocijenio je da je neophodno raspisivanje referenduma, dok je Socijalistička narodna partija još prije tri godine incirala stvaranje nezavisne opštine Petrovac.

Za samostalnu opštinu potpis dalo 750 mještana Petrovca Član Inicijativnog odbora za formiranje samostalne opštine, inače lider budvanskog SDP i sekretar za finansije, Mihailo Đurović, kazao je da je prikupljeno oko 750 potpisa. “Inicijativni odbor se dogovorio da angažuje eminentne stručnjake za pojedine oblasti koji bi na kraju potpisali tu studiju.

Jako je kompleksna, obuhvata pitanja saobraćaja, turizma, zdravstvene zaštite, stanovništva i sijaset drugih aspekata. Želimo da taj dokument, koji ćemo ponuditi i MUP-u i građanima, sadrži najbolje moguće podatke”, objasnio je Đurović za Radio Antena M.

Bonus video: