Emeritusi hoće da tuže Univerzitet Crne Gore

Profesori najavljuju tužbu, jer Univerzitet četiri godine ne isplaćuje naknade od 255 eura
220 pregleda 11 komentar(a)
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2014. 05:52h

Profesori emeritusi Univerziteta Crne Gore (UCG) zaprijetili su menadžmentu Univerziteta Crne Gore da će, ukoliko im ne isplati dodatke za to zvanje u iznosu od 255 eura koje im UCG duguje za 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu, otprilike 240.000 eura, tužiti tu ustanovu.

Na UCG je oko 20 profesora sa zvanjem emeritusa, pa se procjenjuje da je iznos koji je trebalo izdvojiti za njihove naknade oko 60.000 eura godišnje.

Nekoliko profesora sa zvanjem emeritusa potvrdilo je nezvanično juče “Vijestima” da su u dopisu naslovljenom na rektorku Radmilu Vojvodić upozorili rukovodstvo UCG da će presaviti tabak i preko suda tražiti isplatu zaostalih potraživanja.

Prema informacijama “Vijesti”, profesori su posljednji dodatak u iznosu od 255 eura primili krajem 2010. godine. Od tada se rukovodstvo UCG izgovara finansijskom krizom, zbog čega je već četiri godine stopirana isplata dodatka emeritusima.

Počasno zvanje profesor emeritus može se dodijeliti redovnom profesoru Univerziteta u penziji. Kandidat za izbor u zvanje mora imati posebne zasluge za naučni razvoj Univerziteta, priznati međunarodni i domaći naučni doprinos, odnosno umjetnički, stručni i pedagoški doprinos, kao i doprinos u osposobljavanju nastavnog kadra na predmetima na kojima je izvodio nastavu.

Profesor emeritus Zoran Lakić kratko je kazao “Vijestima” da su profesori sa počasnim zvanjem, u pismu naslovljenom na rektorku, Vojvodićevoj čestitali izbor u zvanje, ali je i upozorili na vrlo izvjesnu posljedicu neizmirivanja obaveza prema njima.

"To je tačna informacija", potvrdio je kratko “Vijestima” Lakić. Sa Univerziteta “Vijesti” nijesu dobile odgovor jesu li emeritusi tužili tu ustanovu.

Predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović kaže da naknade profesorima sa zvanjem emeritus nijesu regulisane granskim kolektivnim ugovorom, ali smatra da profesore koji imaju veliko iskustvo treba nagraditi. On podsjeća da je rukovodstvo UCG ranije donijelo odluku da se naknade isplaćuju, pa je u skladu sa tim trebalo i da obezbijedi sredstva za isplatu.

"Ti profesori su elita UCG, pojedini su neke fakultete i osnovali. Ako su zaslužni kulturni radnici, kojih je oko 30, primali i do 800 eura, nije trebalo dozvoliti da se naknada emeritusima ukine. Mora se istrajati na tome da se bar na taj način vrednuje rad ljudi koji su više decenija gradili UCG”, ocijenio je Zogović. Inicijativu za izbor u zvanje profesora emeritusa podnosi vijeće organizacione jedinice Univerziteta, odnosno fakulteta.

Počasno zvanje profesor emeritus je trajno.

Zogović: Uskoro razgovori i o dodacima za funkciju

Zogović je najavio da će Kolektivni ugovor za UCG uskoro biti ponovo razmatran. Prema njegovim riječima, između ostalog biće riječi i o dodacima.

"Pa će se tako razgovarati i o dodacima za funkciju koju imaju dekani, prodekani, članovi Senata i UO, rektor, prorektori. Smatram da tada treba da razgovaramo i o ovome”, smatra Zogović.

Bonus video: