Ozon: Građani moraju znati više o upravljanju otpadom

0 komentar(a)
Deponija željezara, Foto: Ekološki pokret Ozon
Deponija željezara, Foto: Ekološki pokret Ozon
Ažurirano: 13.10.2014. 11:56h

Paralelno sa izradom Državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori potrebno je raditi i na Komunikacionoj strategiji za oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama, jer je od suštinske važnosti građane mnogo bolje upoznati sa ovom problematikom, smatraju u Ekološkom pokretu Ozon.

"Svjedoci smo da se u posljednje vrijeme sve češće dešavaju pokušaji manipulacije javnosti upravo koristeći postojeće stanje u oblastima upravljanja otpadom i otpadnim vodama, gdje se građanima namjerno plasiraju netačne informacije i manipuliše stavovima nevladinih organizacija, iza čega osnovano sumnjamo stoje one političke elite koje su neodgovornim odnosnom prema povjerenim funkcijama izazvali nesagledive ekološke i ekonomske posljedice. Ovdje naročito želimo da ukažemo i na manipulacije vezane za rješavanje problema industrijskog otpada i potrebom izgradnje deponije za tu vrstu otpada na prostoru KAP-a, što se povezuje sa kreditom Svjetske banke", kazali su u toj organizaciji.

U Ozonu navode da čudi kako niko sem nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine ovih dana nije javno ukazivao na katastrofalno stanje kada su postojeće nelegalne deponije industrijskog otpada u pitanju.

"Naročito jer se radi o višedecenijskim problemima i njihovom nesporno štetnom uticaju na kvalitet životne sredine i zdravlja ljudi. To što se kao zajednica ne bavimo trenutnim uticajem industrijskog otpada na zdravlje ljudi, poljoprivredne proizvode, kvalitet zemljišta, podzemne i površinske vode, već se stvara tenzija oko načina na koji će on tretirati a zasnovanih na studijama rađenih za potrebe kreditnog zaduženja za sanaciju takozvanih crnih tačaka, upozorava da je potrebno obratiti posebnu pažnju na komunikaciju sa ključnim ciljnim grupama gdje mi prepoznajemo mještane okolnih naselja, lokalne zajednice, vlasnike industrsijkih zagađivača ali i medije, Univerzitet Crne Gore i nevladine organizacije", navodi se u saopštenju Ozona.

U Ozonu smatraju da se mora mnogo više ukazivati i na odgovornost vlasnika najvećih industrijskih zagađivača, bez obzira da li i u kojoj mjeri postoji državno vlasništvo

Ukoliko Vlada želi da se problematika upravljanja otpadom i otpadnim vodama, bez obzira da li se radi o industrijskim ili komunalnim približi građanima, neophodno je, kako navode u Ozonu, promijeniti dosadašnji pristup "koji je doživio debakl naročito u dijelu regionalnih sanitarnih deponija u opštinama Nikšić i Berane".

"Zato i upozoravamo da je potrebno uraditi kvalitetnu Komunikacionu strategiju koja će sadržati i plan javnih konsultacija, studijskih posjeta, javnih prezentacija i sve što je potrebno da bi se argumentovanim javnim dijalogom došlo do konsenzusa i razotkrili skriveni motivi, koji su često povezani sa privatnim interesima. Rješavanje problema upravljanja otpadom i otpadnim vodama ima veliki značaj za kvalitet života i razvoja na ovim prostorima i nikako se ne smije potcijeniti pristup i komunikacija sa zainteresovanom javnosti koja mora biti upoznata i sa obavezama koje će donijeti otvaranje poglavlja 27 ali i cijeli proces pristupanja EU", navode u toj organizaciji.

Deponija Željezare

U Ozonu smatraju da se mora mnogo više ukazivati i na odgovornost vlasnika najvećih industrijskih zagađivača, bez obzira da li i u kojoj mjeri postoji državno vlasništvo.

"U javnosti se stiče utisak kao da oni nemaju nikakvih odgovornosti za problem nekontrolisanog odlaganja industrisjkog otpada i ispuštanje otpadnih voda niti treba da ulažu u rješavanje tih ekoloških crnih tačaka", kazali su u Ozonu.

Ozon se, kako se navodi u saopštenju, zalaže za rješenje koje će biti i ekološki etično.

"Ne smatramo da je dobro prebacati sav industrijski otpad na jedno mjesto bilo da se radi o prostoru koji pripada KAP-u ili nekom dugom zagađivaču, kao ni izvoziti ga na druge destinacije, jer se time prebaca problem drugima što je za nas kao ekološke aktiviste nedopustivo. Isto tako uvjereni smo da je potrebna dodatna politička volja da se ova problematika riješi na kvalitetan način jer je očigledno da su manipulacije javnosti već počele, te da postoje određene interesne grupe koje prave sopstvene pozicije kako bi se eventualno finansijski okoristile", navodi se u saopštenju Ozona.

Bonus video: