U barsku luku uplovio prvi kruzer

98 pregleda 5 komentar(a)
MS Berlin, Foto: Fti-cruises.com
MS Berlin, Foto: Fti-cruises.com
Ažurirano: 11.10.2014. 14:49h

U barsku luku je danas, u organizaciji kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT), prvi put uplovio kruzer, brod MS Berlin.

Iz KTGT saopšteno je da je brod MS Berlin, u vlasništvu njemačke kompanije FTI Cruises, uplovio iz Kotora i dalje nastavlja za Taranto na italijanskoj obali.

“Ukupno 366 putnika i 183 člana posade imali su priliku da posjete Stari grad Bar, Staru Maslinu, Nacionalni park Skadarsko jezero i vinski podrum Šipčanik”, navodi se u saopštenju KTGT, koja je u većinskom vlasništvu turske firme Global Ports.

Pored komercijalnih lučkih poslova koje obavlja, Global Ports je i najveći kruzing operator u svijetu. Trenutno upravlja sa osam komercijalnih i kruzing luka u Turskoj i van nje, uključujući luku u Barseloni, koja je vodeća evropska luka za kruzere. U lukama kojima upravlja, godišnje usluži preko 4,2 miliona putnika kruzera.

Direktor marketinga Global Ports holdinga, Ceylan Erzi, kazala je da je tokom nedavno održane konvencije Seatrade Med Cruise u Barseloni, Global Ports na svom štandu predstavio i Bar kao novu destinaciju.

“Prve reakcije kruzing kompanija su veoma pozitivne. Vjerujemo da Bar i Crna Gora imaju veliki potencijal za razvoj kruzing turizma. Kroz naše marketing aktivnosti nastavićemo da dalje promovišemo ovu destinaciju”, rekla je Erzi.

Statistika, kako je dodala, pokazuje da putnici sa kruzera u prosjeku troše 70 EUR u svakoj luci u kojoj se kruzer usidri.

“Naš cilj u srednjem roku je da ostvarimo godišnji promet od 250 hiljada putnika koji će posjetiti Bar. Ovo će stvoriti dodatnu vrijednost od 17,5 miliona EUR za lokalnu privredu”, saopštila je Erzi.

Komercijalno operativni koordinator u KTGT-u, Cihan Gulec rekao je da se radi o istorijskom trenutku za njihovu kompaniju.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu ovdje imati i kruzing putnički terminal, s obzirom da barska luka ima sve uslove za prijem velikih brodova”, naveo je Gulec.

Global Ports je, kako je saopšteno, spreman da iskoristi svoje obimno iskustvo u kruzing industriji za dalji razvoj KTGT i Bara. Kao dio ukupnih aktivnosti, u toku je dizajniranje terminalske zgrade. Namjera je da se jedno od skladišta iskoristi za izgradnju impresivnog terminala za kruzere. Uz poštovanje svih zakonskih procedura, cilj je da se investicija kompletira do kraja naredne godine kako bi KTGT bio spreman za prijem novih kruzera.

Global Ports osnovan je sa ciljem da iskoristi komercijalne i kruzing potencijale turskih luka i luka šireg regiona.

Od 2003. godine, Global Ports razvija portfolio strateški lociranih luka u Turskoj i šire, pri čemu svaka od tih luka ima odličan pristup zaleđu i snažno tržišno uporište.

Bonus video: