Amfilohije dao blagoslov: Zemlja crkve data Katarcima na vijek zakupa

atarska kompanija, kako je još sredinom marta objavila Vlada, spremna je da valorizuje lokalitet Buljarice i na prostoru od 11 miliona kvadrata, izgradi ekskluzivni mix-used resort “Buljarica bay”
224 pregleda 79 komentar(a)
Buljarica, Amfilohije, Foto: Vijesti online, Vuk Lajović
Buljarica, Amfilohije, Foto: Vijesti online, Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2014. 13:59h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dao je blagoslov da se crkvena zemlja manastira Gradište, više od 230 hiljada kvadrata u Buljarici, da 99 godina na korišćenje katarskoj kompaniji Construction Development Company International iz Dohe, koja planira izgradnju ekskluzivnog turističkog kompleska u zaleđu plaže.

Razgovori Kataraca koje je, kako saznajemo, zastupala advokatica Ana Kolarević sa Mitropolijom, završeni su uspješno, što je potvrdio i mitropolit „Vijestima“.

"Ti iz Katara su dolazili kod nas u Mitropoliju. Načelno, mi smo prihvatili da imovina manastira Gradište bude dio budućeg projekta, s tim što se primjenjuje princip crkve. Ja kao mitropolit nemam pravo da prodajem zemlju crkvenu. Kako ja mogu prodati nečiju zadužbinu, to nije moje. Ja mogu da prodam ono što mi je moj Ćiro ostavio. Zato sam i ovim investitorima, kao i drugima sa kojima smo do sada razgovarali, govorio da možemo samo da ustupimo na korišćenje na 99 godina. Mi smo tako njima rekli i oni su načelno to i prihvatili“, kazao je Amfilohije za “Vijesti”.

Katarska kompanija, kako je još sredinom marta objavila Vlada, spremna je da valorizuje lokalitet Buljarice i na prostoru od 11 miliona kvadrata, izgradi ekskluzivni mix-used resort “Buljarica bay”.

Projekat predviđa izgradnju 40 hiljada smještajnih jedinica različitog sadržaja, 10 do 12 hotela, kojima bi upravljali renomirani međunarodni hotelski operateri, marinu, vile, apartmane...

Kao dobro manastira Gradište, 233 hiljade kvadrata zemlje, u Buljaričkom polju vlasništvo je Mitropolije crnogorsko-primorske i zauzima centralni dio Buljaričkog polja do same obale.

Katarska kompanija vezuje se izgradnjom luksuznog hotela u vještačkom ostrvu “Pearl Qatar, jednog od najatraktivnijih resorta na svijetu.

Od ukupno 11 miliona kvadrata, centralni zemljišni kompleks ispod magistrale u zaleđu plaže od 6,3 miliona kvadrata, dvije trećine, odnosno četiri miliona u vlasništvu države. Ostatak od 2,3 miliona kvadrata je u privatnom vlasništvu. Za potrebe “Buljarice bay” Katarci su dali oko i na još 4,7 miliona kvadrata zemlje iznad magistralnog puta, što je kompletno u vlasništvu budvanske opštine.

Oko 40 porodica mještana su vlasnici značajnog dijela toga zemljišta, pa je zato potrebno da se i oni obeštete.

Međunarodni tender bi obuhvatio prodaju državnog zemljišta oko 8,7 miliona kvadrata, i dugoročni zakup zemljišta i akvatorija u zoni morskog dobra.

Dok Katarci vagaju, niču divlje kuće

Dok se još čeka na odgovor Kataraca, da li su zaista spremni da započnu investicioni poduhvat, Buljarica je sve više na meti divljih graditelja, pa je samo u protekloj godini izgrađeno gotovo 300 nelegalnih građevina.

Ovim se polako „troši“ onaj najatraktivniji dio Buljarice, koji je dio projekta izgradnje ekskluzivnog turističkog kompleksa.

Bonus video: