Hrvatski novinar i bloger o ministarki Vlahović: Ćutanje je kao priznanje

"Đurović mi je kazao da je podatke o tom slučaju dobio kao anonimnu prijavu još prije dvije godine i da je proslijedio Vladi i Rektoratu 'Mediterana', ali da od njih nikada nije dobio odgovor šta je po tom pitanju preduzeto"
54 pregleda 47 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.10.2014. 13:32h

To što ministarka nauke Sanja Vlahović do danas nije odgovorila da li je plagirala rad i krivotvorila podatke za izbor u zvanje na Univerzitetu “Mediteran” produbljuje sumnju da su podaci do kojih su “Vijesti” došle potpuno tačni, smatra jedan od urednika u najpoznatijem svjetskom naučno-popularnom magazinu “New Scientist”, hrvatski novinar i bloger Mićo Tatalović.

Tatalović je sredinom septembra, kada su “Vijesti" došle do podatka da se Vlahović u svom radu “Destinations integrated experience for tourists” iz 2010. koristila različitim naučnim radovima inostranih kolega i stručnim tekstovima iz časopisa, posjetio Podgoricu i pokušao da dođe do podataka u vezi sa ministarkinim radom. Svoja opažanja objavio je na blogu “Retraction Watch”, koji se bavi plagijatima u nauci i pokriva slučajeve plagiranja u cijelom svijetu.

"Dok sam bio u Podgorici, iskoristio sam priliku da intervjuišem predsjednika CANU Momira Đurovića. Bilo mi je interesantno da pitam zašto CANU nije reagovala na slučaj navodnog plagijata. Đurović mi je kazao da je podatke o tom slučaju dobio kao anonimnu prijavu još prije dvije godine i da je proslijedio Vladi i Rektoratu 'Mediterana', ali da od njih nikada nije dobio odgovor šta je po tom pitanju preduzeto”, izjavio je Tatalović za “Vijesti”.

Tatalović je kontaktirao Vladu i Rektorat univerziteta. Sa “Mediterana” su mu saopštili da nikada nijesu dobili prijavu, dok su mu iz Vlade poslali snimak presa nakon jedne od sjednica, na kojoj je Vlahovićeva govorila u vezi sa slučajem plagijata.

"Ukoliko su ljudi iz vrha države znali o ovom slučaju, a nijesu ništa učinili, problem je mnogo dublji nego što je plagijat jednog profesora ili ministra. Osnovno je pitanje zapravo kako to nijesu provjerili profesori univerzitetske Komisije koji su je birali u zvanje vanrednog profesora”, smatra Tatalović. Prema njegovim riječima, Vlahovićeva mora jasno odgovoriti da li je ili nije plagirala rad i krivotvorila podatke o objavljivanju drugog istraživanja u prestižnom naučnom časopisu.

On je kazao da Vlahovićeva mora da shvati da je niko ne napada na ličnoj osnovi. Ministarka je krivotvorila podatke u dokumentaciji o naučnoistraživačkom radu na međunarodnom nivou, na osnovu kojih je 2011. izabrana za vanrednog profesora na Univerzitetu “Mediteran”.

Politizacijom prikrivaju nezakonitost

Tatalović, koji se školovao na prestižnim svjetskim univertitetima Oksford i Kembridž, ističe da je problem regiona prevelika politizacija svih sfera života.

“Jedan od komentara na vaše tekstove bio je i da nijeste naklonjeni vladajućoj političkoj strukturi. Ali ukoliko novinar iznese dokaze, a ministar ih ne opovrgne na način na koji treba, onda sve ukazuje na to da se radi o nečemu što nije u skladu sa propisima i potpuno je irelevantno da li taj medij nekog podržava ili ne”, dodao je on.

Bonus video: