Svečana večera u Vladinom domu: Kraljevski ambijent na Cetinju

Cilj večere je bio prikupljanje novca za slanje mladih hotelijera na obuku u Francusku
70 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2014. 12:45h

Čast da okuse pravu francusku večeru iz prošlog vijeka imalo je sinoć oko 40 odabranih zvanica kod domaćina princa Nikole Petrović.

Fondacija Petrović Njegoš, kojom rukovodi princ Nikola, organizovala je svečanu donatorsku večeru, kako bi se gostima dočarao ambijent koji je prije 107 godina bio na rođendanu knjeginje Milene.

Okupljanje zvanica počelo je oko 19 časova, a večera je organizovana u prelijepom ambijentu Sale Ivan Crnojević u Vladinom domu.

Uoči objeda, gosti su imali priliku da uživaju u zvucima viloline i klavira, a princ Nikola Petrović je istakao da je riječ o notama koje je obožavao njegov đed, princ Mirko Petrović.

Redosljed sjedjenja za stolom odgovarao je onom iz 1907. godine predstavnici diplomatskog kora sjedjeli su na istim pozicijama koje su zauzimali njihovi prethodnici prije 107 godina, kada je na čelu stola bio tadašnji suveren, knjaz Nikola.

Sinoć je na njegovom mjestu sjedio princ Nikola.

Okupio 40 zvanica: Princ Nikola Petrović, foto: Vesko Belojević

Uz delicije poput medaljona od guščije džigerice, telećeg frikanda i pečene ćurke, tartufa i šparoga, gosti su bili posluženi i originalnim francuskim pecivima koje je isporučila jedina prava francuska pekara u Crnoj Gori "Boulangerie St.Honore", iz tivatskog Porto Montenegra.

Na kraju večere gostima je poslužen konjak, čija flaša košta 2.000 eura, a koji je za ovu priliku stigao iz Francuske.

Vlasnica pekare "St Honore", Marie Molin-Dheret kazala je "Vijestima" da su za tu priliku isporučili baget poznati “dugački” francuski hljeb, kao i male hljepčiće.

"Velika nam je čast što su se naši proizvodi našli na trpezi tako interesantnog i svečanog skupa. Francuska gastronomija je veoma poznata i cijenjena širom svijeta, svi znaju kvalitet francuskih peciva, vina i hrane uopšte, tako da nam je izuzetno drago što smo učestvovali u prezentaciji dijela francuske kuhinje i na tako posebnom događaju koji priređuje crnogorski princ na Cetinju", kazala je ona.

Ona se sa porodicom doselila prije godinu dana u Crnu Goru, kako bi pokrenula biznis i ovdje napravila kutak Francuske.

Večera je organizovana u cilju prikupljanja sredstava za slanje na staž mladih hotelijera u Francusku.

Galerija

Bonus video: