Konjević: Saradnja sa Austrijom primjer međusobnog razumijevanja i podrške

Frolih je, potvrđujući opredjeljenje Austrije da nastavi aktivnu podršku crnogorskim integracionim aspiracijama, naglasio da polje vladavine prava predstavlja teren na kojem je njegova država spremna pružiti neophodnu asistenciju
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2014. 16:11h

Saradnja Crne Gore i Austrije u oblasti unutrašnjih poslova, predstavlja primjer međusobnog razumijevanja i podrške, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević u razgovoru sa austrijskim ambasadorom, Johanom Frolihom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Konjević i Frolih razgovarali su danas o daljoj podršci Austrije procesima od značaja za evropski integracioni put Crne Gore, naročito u kontekstu obaveza za čiju je implementaciju zadužen taj resor.

"Ovaj susret predstavljao je i priliku za introduktivni sastanak sa novim policijskim atašeom, koji će na nerezidentnoj osnovi, biti zadužen za jačanje policijske saradnje između Crne Gore i Austrije", kaže se u saopštenju.

Konjević je, kako se navodi, naglasio značaj prisustva i interesovanja Austrije za demokratske procese u Crnoj Gori i ponovio opredjeljenje da se nastavi sa dinamičnom implementacijom mjera iz Akcionog plana za poglavlje 24, kako bi se obezbijedila blagovremeno ostvarivanje privremenih mjerila.

"Saradnja sa Austrijom u oblasti unutrašnjih poslova od vremena obnove nezavisnosti, predstavlja primjer međusobnog razumijevanja i podrške, a priliku za potvrdu kvaliteta bilateralnih odnosa dvije države imaće i na planu pripreme Crne Gore za zahtjevne šengenske standarde", kazao je Konjević.

Frolih je, potvrđujući opredjeljenje Austrije da nastavi aktivnu podršku crnogorskim integracionim aspiracijama, naglasio da polje vladavine prava predstavlja teren na kojem je njegova država spremna pružiti neophodnu asistenciju.

"Ambasador je pohvalio napore koje Crna Gora čini u regionalnom kontekstu i posebno napomenuo kako baštinjenjem međunacionalnog sklada i održavanjem dobrih odnosa među različitim konfesijama, Crna Gora pruža poseban doprinos evropskom vrijednosnom sistemu", kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da sadržajna, projektno orijentisana bilateralna saradnja predstavlja osnov za razgovore o daljim modalitetima međusobne podrške, što će, kako su naveli, biti naročito valorizovano kroz posjetu austrijske ministarke unutrašnjih poslova, u prvom kvartalu naredne godine.

Bonus video: