Predstavljen nacionalni program mapiranja područja ugroženih radonom

"Taj je gas osnovni uzročnik kancera pluća za nepušače, odnosno drugi po važnosti uzrok kancera pluća za pušače,“ kazala je portparolka projekta mapiranja radon
0 komentar(a)
radon, Foto: Siniša Luković
radon, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.10.2014. 12:22h

Do kraja 2016. godine biće završena sva mjerenja i Crna Gora će dobiti svoju prvu radonsku mapu kada će se znati da li u našoj državi postoje područja koja su posebno ugrožena velikim koncentracijama tog prirodnog radioaktivnog gasa, saopšteno je danas na prezentaciji projekta „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje sistema zaštite od radona“.

Ovaj projekat realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i Crnogorska akademija umjetnosti, a finasiraju ga Međunarodna agencija za atomsku energiju sa 225 hiljada i Vlada Crne Gore sa 115 hiljada eura.

„Ovo je projekat unapređenja zdravlja stanovništva, a ne ekološki projekat. Radon je prirodan radioaktivni gas koji se nalazi u zemljištu i stijenama odakle dospijeva u atmosferu i u objekte gdje je njegova srednja dozvoljena godišnja koncentracija 400 Bekerela po metru kubnom za starije zgrade, odnosno upola toliko za nove objekte. Radon čini 70 odsto ukupne količine zračenja koju svakodnevno prima ljudski organizam, a taj je gas osnovni uzročnik kancera pluća za nepušače, odnosno drugi po važnosti uzrok kancera pluća za pušače,“ kazala je portparolka projekta mapiranja radona u Crnoj Gori Marija Perović-Bogićević.

Prva mjerenja radona urađena su prije dvanaest godina na jugu i centralnom dijelu Crne Gore, ali se zbog niza razloga, prvenstveno lošeg prijema na koji su tada detektori našli kod građana, njihovi rezultati ne mogu smatrati relevantnim. Stoga je 1.oktobra krenula nova serija mjerenja, prvo na sjeveru, a potom i u ostalim djelovima države, gdje će se mjeriti nivo koncentracije tog gasa u stambenim objektima. Dobijene rezultate analiziraće podgorički Prirodno-matematički fakultet, a ako se identifkuju posebno ugrožena područja, uradiće se i posebne mjere zaštite.

Perović-Bogićević je u nekoliko navrata naglasila da su mediji „naduvali“ priču o nedozvoljeno visokim koncentracijama radona koje su tokom avgusta izmjerene u pet podgoričkih škola.

„Ta mjerenja CETI je radio u intervalu od 48 sati i ona se ne mogu uzeti kao pouzdan indikator pravog stanja, tim prije što su mjereni nivoi koncentracije radona u prostorijama koje zbog raspusta, nisu bile otvarane i provjetravane dva mjeseca. Ovakva mjerenja su samo indikativna i ukazuju na moguće postojanje problema, ali se tek postavljanjem detektora koji bi mjerili najmanje mjesec dana može dobiti pravo stanje. Novine su od svega toga digle veliku paniku, koja je rezultirala da se recimo, ispišu svi učenici koji su ove godine bili upisani u jedno od odjeljenja muzičke škole 'Andre Navara", prokomentarisala je Perović-Boljević.

Specijalista pulmolog dr Vjera Lipovac-Usanović pohvalila je namjeru države da napravi radonsku mapu, istakavši da se i se prvo morale mjeriti koncentracije tog gasa u blizini prirodnih rasjeda u zemljištu mapiranih na seizmičkim kartama, a potom svuda gdje se pretpostavlja da se taj gas može naći.

„Dakle, i u rudnicima i u mnogim podzemnim objektima, kao što je recimo gradska pijaca u Tivtu, koja se nalazi u suterenu gdje nema dobrog projetravanja niti kontakta sa dnevnom svjetlošću i odakle mi svakodnevno kupujemo namirnice,“ podvukla je dr Lipovac–Usanović, ističući da je radon uzročnik kancera pluća kod 14 odsto bolesnika koji nisu pušaći, a oboljeli su od te opake bolesti.

Bonus video: