UN će razmatrati napredak Crne Gore u ostvarivanju ljudskih prava

Kako je saopšteno iz kancelarije UN u Podgorici, prvo predstavljanje napretka Crne Gore u toj oblasti zakazano je za 14. i 15. oktobar
54 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada UN u Ženevi, Foto: Shutterstock
Zgrada UN u Ženevi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2014. 13:03h

Napredak Crne Gore u ostvarivanju ljudskih prava biće predstavljen sljedeće sedmice pred Komitetom Ujedinjenih nacija (UN) za prava čovjeka u Ženevi.

Kako je saopšteno iz kancelarije UN u Podgorici, prvo predstavljanje napretka Crne Gore u toj oblasti zakazano je za 14. i 15. oktobar, a sesije će biti prenošene uživo putem live webcast platforme.

Iz UN su podsjetili da je Crna Gora, kao država članica Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (ICCPR), u obavezi da prođe kroz redovni pregled njegovog sprovođenja.

Pregled, kako su pojasnili, sprovodi Komitet sačinjen od 18 nezavisnih međunarodnih eksperata.

„Crna Gora, koja je jedna od 168 država ugovornica Pakta, podnijela je Komitetu izvještaj o sprovođenju svojih obaveza u oblasti ljudskih prava. Takođe, Komitet je na razmatranje dobio izvještaje i od jednog broja nevladinih organizacija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Komitet sa crnogorskom delegacijom pokrenuti dijalog o pitanjima koja se tiču promocije i zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori.

Bonus video: