Još 40 osuđenika radiće ubrzo u javnom interesu

"Rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60, niti duži od 360 časova... Prilikom izricanja te kazne, sud će voditi računa o vrsti učinjenog djela i ličnosti učinioca”
58 pregleda 2 komentar(a)
Slavica Rabrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Slavica Rabrenović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.10.2014. 09:41h

Dvojica osuđenika nedavno su odslužila kaznu rada u javnom interesu. Prvi zatvorenci koji su na taj način vraćali dug prema društvu, radili su u podgoričkom javnom preduzeću “Zelenilo”.

Generalna direktorka Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Slavica Rabrenović, najavila je juče da će uskoro realizovati još 40 takvih kazni.

Ona je to rekla predstavljajući projekat “Podrška probacionoj službi i sistemu alternativnih sankcija u Crnoj Gori”, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Holandije.

Probaciona služba će nadzirati sprovođenje alternativnih sankcija i uslovnih otpusta. Projekat podrazumijeva sprovođenje obuka i treninga za probacione i zatvorske služubenike, izradu obrazovnih programa za probacionu službu, jačanje saradnje između lokalnih institucija...

Rabrenovićeva je istakla da je kazna rada u javnom interesu alternativna sankcija koja se osuđenicima može izreći samo uz njihov pristanak. U tom slučaju, oni mogu raditi jedino na društveno korisnim poslovima koji ne vrijeđaju dostojanstvo.

"Može se izreći za krivična djela za koja je propisana novčana kazna ili zatvor do pet godina. Rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60, niti duži od 360 časova... Prilikom izricanja te kazne, sud će voditi računa o vrsti učinjenog djela i ličnosti učinioca”.

Rabrenovićeva je pojasnila i što mogu očekivati oni osuđenici koji ne budu radili: “Kazna će se zamjeniti kaznom zatvora tako što će svakih započetih 60 časova rada u javnom interesu zamijeniti kaznom zatvora u trajanju od mjesec dana”.

Kada osuđeni ne dođe na posao...

Frans Klobus iz Probacione službe Holnadije, kazao je da se tokom kontrole našli da se jedan osuđenik nije pojavio na poslu u Zelenilu.

"Onda se pojavilo praktično pitanje - ko će da nas upozori ako osuđenik ne dođe na posao, da li probaciona služba ili Zelenilo, da li je prihvatljivo da prihvatimo izgovore osuđenih lica...”, kazao je on.

Tada je, tvrdi, kazao osuđeniku da promjeni ponašanje, nakon čega više nije bilo problema.

"On je tražio mjesto gdje m ože da zaradi neki novac. Rekli smo mu da to nije moguće i da nema pregovora, već da će se na taj način izvršavati kazna i to je to”.

Bonus video: