Crna Gora 2015. šalje doktorante na jedan od najvećih svjetskih naučnih centara

U razgovoru sa japanskim kolegama bilo je riječi o mogućnostima koje Tsukuba pruža stranim studentima, naučnicima i istraživačima, mobilnosti istraživača, zajedničkim projektima, i mogućnostima saradnje Crne Gore sa tom prestižnom japanskom naučnom institucijom
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2014. 14:21h

Crna Gora će naredne godine moći da u Tsukubu, jedan od najvećih naučnih centara na svijetu, pošalje prve doktorante i postdoktorante, a dogovoreno je i formalizovanje saradnje potpisivanjem memoranduma i sporazuma koji bi omogućio dugoročnu saradnju na više nivoa.

Delegacija Crne Gore na čelu sa ministarkom nauke, Sanjom Vlahović, boravi u zvaničnoj posjeti Japanu na poziv ministra za naučnu i tehnološku politiku Šuničija Jamagučija.

Delegacija je danas posjetila Tsukubu, naučni grad i jedan od najvećih naučnih centara na svijetu, kao i istoimeni univerzitet.

”Tsukuba univerzitet broji 28 koledža, klastera i škola, dok glavni Tsukuba kampus obuhvata površinu od 258 hektara, što ga čini najvećim pojedinačnim kampusom u Japanu i jednim od vodećih svjetskih centara za oblasti bionike, mehatronike, medicine, nanotehnologija i IT-a“, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Kako se navodi, u razgovoru sa japanskim kolegama bilo je riječi o mogućnostima koje Tsukuba pruža stranim studentima, naučnicima i istraživačima, mobilnosti istraživača, zajedničkim projektima, i mogućnostima saradnje Crne Gore sa tom prestižnom japanskom naučnom institucijom.

Saradnja sa tom institucijom već postoji zahvaljujući radu profesora Jovana Mirkovića, koji je dugo godina proveo usavršavajući se na Tsukubi, a onda i predavjući kao jedan od gostujućih predavača na ovom univerzitetu.

„Ministarka Vlahović je delegaciju Tsukuba Univerziteta upoznala sa naporima koje crnogorska Vlada poslednjih godina ulaže da nauci vrati mjesto koje joj pripada, da ojača domaću naučnoistraživačku zajednicu, izgradi infrastrukturu, uključi je u evropske i svjetske tokove kroz otvaranje EU, ali i brojnih drugih fondova“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Tsukuba Univerziteta pozdravili su napore Crne Gore u nauci i naveli da je Japan zemlja koja je upravo zahvaljujući velikim ulaganjima u nauku i istraživanja postala globalni lider u mnogim oblastima.

„Dvije strane napravile su konkretne dogovore, te će Crna Gora u najkraćem mogućem roku, već naredne godine biti u mogućnosti da u Tsukubu pošalje prve doktorante i postdoktorante, a dogovoreno je i formalizovanje te saradnje kroz potpisivanje memoranduma i sporazuma koji bi omogućio dugoročnu saradnju na više nivoa“, kazali su iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija sjutra će posjetiti i KEIO Univerzitet u Tokiju, koji predstavlja jedan od tri najistaknutija univerziteta u Japanu.

Galerija

Bonus video: