MINISTARSTVO PROSVJETE RASPISALO KONKURS

Stipendije za 185 talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola

Talentovanim učenikom se smatra onaj koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuju "naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese, a ima najmanje vrlodobar opšti uspjeh"
352 pregleda 1 komentar(a)
studenti, Foto: Shutterstock
studenti, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.01.2019. 14:43h

Crnogorsko Ministarstvo prosvjete dodijeliće ove školske godine 185 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, a dokumenta se podnose od ponedjeljka do 19. oktobra.

Prema objavljenom konkursu, biće dodijeljeno 20 stipendija učenicima osnovnih škola koji prvi put konkurišu i 40 onima koji produžavaju stipendiju.

Pravo na stipendiju imaće 30 učenika srednjih škola koji prvi put konkurišu, 60 koji produžavaju to pravo i 35 koji se obrazuju za profil za deficitarne kvalifukacije.

Obrazovni profil za deficitarne kvalifikacije, prema podacima Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za zapišljavanje Crne Gore, za školsku 2018/19 godinu su kuvari, konobari, poslastičari, pekari i instalateri u građevinarstvu. 

Talentovanog učenika za stipendiju predlaže nastavničko vijeće osnovne, odnosno srednje škole, na osnovu preporuke predmetnog nastavnika.

Talentovanim učenikom se smatra onaj koji iz pojedinih nastavnih predmeta, odnosno oblasti, pokazuju "naročiti smisao, interes, radoznalost i sposobnost za misaone i stvaralačke procese, a ima najmanje vrlodobar opšti uspjeh".

Stipendija se dodjeljuje bez obaveze vraćanja, odborava se za jednu školsku godinu i isplaćuje u deset jednakih mjesečnih rata.