U Opštini Kolašin preko 220 zaposlenih

Odlazeći predsjednik Opštine Darko Brajušković priznaje da još mnogo zaposlenih treba da ode kući
125 pregleda 4 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.10.2014. 07:35h

Iz opštinske kase u Kolašinu platu i dalje prima preko 220 zaposlenih u lokalnoj upravi, odnosno preduzećima čiji je osnivač Opština.

Iako je to skoro za trećinu manje u odnosu na prije tri godine, kada je u Opštini i preduzećima i ustanovama čiji je ona osnivač bilo 309 radnika, odlazeći predsjednik Opštine Darko Brajušković priznaje da još mnogo zaposlenih treba da ode kući. Sistematizacija, iako nekoliko puta najavljivana i prolongirana, nije ni početa.

Uprkos obavezujućem skupštinskom zaključku iz decembra 2013. godine, to nije učinjeno ni tokom minulog ljeta, kako je bilo zacrtano. Racionalizacija i sistematizacija tako ostaje jedan od najprečih poslova nove vlasti koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijaldemokratska partija (SDP).

Prema podacima koje su prije dvije godine saopštili iz lokalne uprave od 2006. godine, od kada je u Kolašinu na vlasti bila koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Grupe građana, broj zaposlenih u opštinskoj administraciji povećan je za 160.

Prolongiranje racionalizacije i sistematizacije, prema nekim procjenama, koštalo je građane Kolašina između jedan i dva miliona eura. Nikada do sada precizno nije saopšteno koliki broj zaposlenih je potreban administraciji Opštine koja ima samo 8 600 stanovnika. Još nije izvjesno ni koliko radnika Opštine treba da ostane bez posla.

Svi ti podaci čekaju se od nove izvršne vlasti, koja je obećala i konkretne poteze kada je riječ o otpuštanju prekobrojnih, to jest rasterećenju opštinske kase za značajan novac koji se izdvaja za njihove zarade, poreze i doprinose.

Precizne informacije o broju potrebnih i prekobrojnih radnika za sada javnosti mogu ponuditi samo u Centru za kulturu.

"Optimalni broj zaposlenih je između 20 i 23 po sadašnjoj organizaciji poslova (Muzej, KUD, internet, suvenirnica, biblioteka, scenska tehnika, organizatori, opšte službe, rašunovodstvo, pomoćno osoblje ). Stvarni broj zaposlenih zavisi od primjene novog Zakona o bibliotekarstvu i Zakona o muzejskoj djelatnosti, kao i od odluke osnivača (Opština Kolašin) šta želi od organizacionih jedinica u JU, a ima mogućnosti da finansira”, kaže direktor te ustanove Branislav Jeknić.

U Centru za kulturu 36 zaposlenih

Jeknić je kazao da u ustanovi na čijem je čelu od 2007. godine trenutno je 36 zaposlenih. U periodu 2007-2011. godina u Centru za kulturu bilo je još 7 zaposlenih, koji su sporazumno raskinuli radni odnos poslije isplata otpremnina na osnovu opštinske odluke.

“Rađena je zvanična procjena i predlog o smanjenju broja radnika sa moje strane više puta. Upravni odbor je razmatrao moje predloge 2007, 2011. i 2013. godine o smanjenu broja zaposlenih. Usljed nedostatka finansijskih sredstava i političke volje ti predlozi nijesu realizovani”, kaže direktor Centra za kulturu.

Prosječna plata u toj ustanovi je oko 380 eura. U Centru za kulturu radi 11 radnika sa završenim fakultetom, 4 sa višom, 19 sa srednjom i 2 sa osnovnom školom.

Bonus video: