U Budvi kubik vode skuplji nego u Londonu, Madridu, Lisabonu...

Odluka predviđa plaćanje i sporne distributivne naknade po vodomjeru, koja je nekada bila dva eura, a sada 8.09 eura
55 pregleda 27 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 07.10.2014. 16:07h

Bura oko astronomskih računa za utrošenu vodu i kanalizacione usluge, koje je gradski “Vodovod” obračunao građanima i privredi u Budvi po novom cjenovniku i dalje se ne stišava. Fejsbukom između ostalog kruži grafika, po kojoj je cijena vode u Budvi veća i od one u evropskim metropolama poput Londona (1,63 eura), Madrida (0,99), Lisabona(0,85).

Po tome, voda koja je u Budvi 2,09 eura po kubiku, neznatno je jeftinija u odnosu na Minhen (2,26) ili Pariz (2,16). Postrojenje za tretman otpadnih voda, otvoreno je prošle sedmice, izgradnju je finansirala Opština zaduživši se prije pet godina za 58 miliona eura kod Njemačke razvojne banke KFW, a građanima i privredi na naplatu je sada stigla prva kreditna tranša od šest miliona eura za povraćaj.

Prosječnoj četvoročlanoj porodici, u zavisnosti od potrošenih kubika, stigli su prošle sedmice računi od 60 do 90 eura. Skupština opštine je glasovima odbornika DPS i dva nezavisna, nekadašnjih članova Pozitivne Crne Gore, izglasala novi cjenovnik. Da bi izglasali spornu odluku, protiv koje je bila opozicija, bio je potreban kvorum, koji je obezbijedio odbornik iz SDP-a.

Iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) pozvali su građane, da svoje račune, umjesto medijima dostavljaju odbornicima, koji su donijeli takvu odluku.

Podsjetivši da se ta partija zalagala za raspisivanja referenduma “šef odborničkog kluba SNP Mijomir Pejović je kazao da je aktuelna koalicija DPS - SDP odbila da sprovede referendum, na kojem je građani trebalo da se izjasne na koji način bi se vraćao kredit.

"Već tada je bilo jasno da građani mogu očekivati ovolike račune. Tako da građanima preostaje da na izborima kazne one koji ih uništavaju, ne bi li od njihovog novca plaćali dovođenje odbojkaša iz Kube i Brazila u Budvu. To je samo djelić na šta se troši novac građana od strane vlasti i čije greške svi skupo plaćamo. Predlažem građanima da svoje račune daju odbornicima koji su glasali za povećanje cijena vode”, kazao je Pejović.

Prema važećoj opštinskoj odluci, na koju se poziva gradski Vodovod građani će u zimskom periodu, od 1. januara do 31. aprila i od 1. novembra do 31. aprila po kubiku, potrošene vode i kanalizacionih usluga plaćati 1.28 eura sa uračunatim PDV, odnosno 1.93 eura po kubiku u ljetnjem periodu od 1. maja do 30. oktobra.

Privrednici će tokom zime plaćati po kubiku 2.46 eura, odnosno 3.85 eura ljeti, u te cijene je uračunat PDV. Odluka predviđa plaćanje i sporne distributivne naknade po vodomjeru, koja je nekada bila dva eura, a sada 8.09 eura sa uračunatim PDV.

Direktor “Vodovoda” Milenko Medigović naveo je da su računi obračunati po cjenovniku koji je usvojila Skupština.

“Donijeta je odluka na posljednjoj sjednici SO, sada su dostavljeni računi u koje je uračunata i kanalizacija, do sada nije bila u računima. Tu je uračunato još 90 centi za kanalizaciju po kubiku utrošene vode. To je nova stavka zbog naših obaveza prema preduzeću koje će nama pružati usluge za prečišćavanje otpadnih voda. Sad se počelo sa obračunom po ljetnjim tarifama, zimske će biti na snazi 1. novembra. Za septembar i oktobar je obračun po ljetnjoj tarifi”, kazao je Medigović.

Još se čeka odobrenje Vlade da uvedu i ekološku taksu

Opština je još ranije predočila plan kako godišnje vraćati šest miliona eura kreditnog zaduženja u narednih 20 godina. Predviđeno je da se tri milliona eura obezbijedi kroz naplatu računa za potrošenu vodu i kanalizacione usluge, a ostatak uvođenjem ekološke takse, za turiste, i iz budžeta od naplate komunalija.

Vlada još nije odobrila uvođenje ekološke takse, a prilikom nedavne posjete premijera Mila Đukanovića, opštinari su jasno predočili prvom čovjeku Vlade, da je to neophodno.

Bonus video: