Danilović vlasnik donorske kartice

"Nije junaštvo! Nije ni žrtva! Nije ni hrabrost! Obaveza jeste", objasnio je Danilović
9 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2014. 19:33h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović objavio je na svom Facebook profilu da je od nedavno vlasnik donorske kartice, kojom je zavještao svoje organe, a pozvao je svoje kolege poslanike i ministre da učine isto.

"Ako samo mi to uradimo, to više neće biti tabu, a i mediji će pomoći da dođe do svih ljudi kao informacija. Ako mi to uradimo, možda urade i drugi. Nije junaštvo! Nije ni žrtva! Nije ni hrabrost! Obaveza jeste", objasnio je Danilović.

On, međutim, i dalje ostajem tvrdo protiv toga da se usvaja zakon koji uvodi pretpostavljanje saglasnosti, jer može biti uzrok velikih i nepremostiv nesporazuma.

"Potpišimo ako vjerujemo! Dobrovoljno se saglasimo! Ućutimo ako je to nešto što preporučujemo drugima, a ne mislimo da je za nas. Svaki čovjek je potencijalni primalac! Svako od nas je na listi čekanja organa", rekao je on.

Danilović je objasnio da je prije nekoliko dana, kupujući kolače, upoznao posebnu ženu, Vesnu.

"Ljubazno me zamolila da prije nego izađem porazgovaramo samo par minuta. Samo je željela da zna da li je tačno da sam ja protiv toga da se presadjuju organi i ako jeste zašto?”, kazao je Danilović.

On je objasnio da joj je odgovorio da nije tačno da ne podržava da svi budu donori organa, već da je bio protiv toga da se zbog lijenosti vlasti propiše pravilo po kojemu se organi sa davaoca uzimaju uz pretpostavljenu saglasnost.

Danilović joj je, kako je kazao, obećao da će javno saopštiti svoj stav.

"Staviću je makar jednom kao onu identifikacionu na kojoj piše VESNA, okačiću je na ono radno poslaničko odijelo i moliti i druge da urade isto. Da budemo dobrovoljci, da se ne pretpostavlja, da se borimo za ljude oko sebe u najvećem, neobjavljenom ratu", ocijenio je Danilović.

Bonus video: