Humanitarna večera Fondacije Petrović Njegoš 10. oktobra

Gala večera sastojaće se od 10 različitih jela a na meniju su, osim medaljona od guščije džigerice, telećeg frikanda i pečene ćurke, delicije poput tartufa, šparoga, saopšteno je iz Fondacije
116 pregleda 1 komentar(a)
Vladin dom, Foto: Boris Pejović
Vladin dom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.10.2014. 10:17h

Fondacija Petrović Njegoš, u saradnji sa francuskom kompanijom „Thannah“, organizuje 10. oktobra humanitararnu večeru zu svečanoj Sali Vladinog doma na Cetinju, a prikupljeni novac biće upotrijebljen za finansiranje školovanja crnogorskih studenata hotelijerstva.

Organizatori večere su najavili da će hotelijeri iz Crne Gore kulinarske vještine izučavati kod uglednih kuvara u Francuskoj.

Večera na Cetinju, kako je saopšteno, biće replika svečane večere, koja je služena po francuskom protokolu i francuskom meniju 1907. godine na dvoru Petrovića, a povodom rođendana knjeginje Milene.

Ovom događaju na Cetinju upriličenom za 40 zvanica domaćin će biti princ Nikola a organizatori očekuju predstavnike diplomatskog kora kao i ugledne zvaničnike, menadžere i vlasnike francuskih i crnogorskih kompanija.

“Večeru će za eminentne zvanice iz kulturnog i javnog života pripremiti francuski kuvar Filip Hardy. Riječ je o vrsnom francuskom šefu kuhinje, koji je okićen najprestižnijim kulinarskim priznanjem Mišelinovom zvjezdicom, a dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti gastronomije”, saopštili su iz Fondacije Petrović Njegoš.

Francuska grupa “Louis Vitton - Moët Henessy” obezbjedila je za ovu priliku najkvalitetnija francuska vina poput “Chateau Yquem” i “Sauterne” iz regiona Bordo, konjak “Paradis impérial” kao i francuski šampanjac.

U pripremi jela uz francuske kuvare učestvovaće i učenici Gastro kluba Miločer iz Budve čiji su polaznici zaduženi za posluživanje večere, dok će profesorica enologije iz Francuske Nathalie Amey biti odgovorna za somelijerski dio posla.

Gala večera sastojaće se od 10 različitih jela a na meniju su, osim medaljona od guščije džigerice, telećeg frikanda i pečene ćurke, delicije poput tartufa, šparoga, saopšteno je iz Fondacije.

Bonus video: