Kraljičina savjetnica hvali crnogorski vranac

Robinson u autorskom članku napominje da DNK profilisanje snažno sugeriše kako je sorta vranac autohtona u Crnoj Gori
232 pregleda 10 komentar(a)
Berba grožđa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Berba grožđa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.10.2014. 16:17h

Vodeća svjetska ekspertkinja za vino Džansis Robinson, nedavno je ishvalila crnogorska vina napravljena od sorte vranac, posebno ono koje proizvodi vinarija Sjekloća iz Crmnice.

Robinson, savjetnica vinskog podruma britanske kraljice Elizabete II, osvrnula se u prestižnom vinskom časopisu “Dekanter” na tradiciju proizvodnje vina u Crnoj Gori, a komplimente su dobila i crnogorska industrijska vina.

“Činjenica da sorta crnog vina južnog Balkana vranac ima veliki potencijal me oduvijek impresionirala. Impresivan je čak i najčešće dostupni primjer, vino Plantaža koje se pravi u velikim kolicinama u vinariji ‘13. jul’ u nekadašnjem Titogradu, u Crnoj Gori”.

Robinson u autorskom članku napominje da DNK profilisanje snažno sugeriše kako je sorta vranac autohtona u Crnoj Gori.

”I da ima jedan od onih poznatih odnosa ‘roditelja-potomaka’ sa sortom zinfandel (poznatom kao kratošija u Crnoj Gori). Iako ja smatram da je mnogo ukusnija od većine zinfandel sorti”.

Robinson priznaje da je dugo bila znatiželjna da proba vranac pravljen na više "zanatskoj" razini, od strane jednog dobro lociranog vinograda, i da joj se ta želja ispunila kad je dobila uzorke vina Milenka Sjekloće.

“Tamno crveno. Opijajuće slatko, a ipak ne previše alkoholno. Miris suve šljive ali dovoljno svježine vo na nepcu da sugeriše da grožđe nije bilo prezrelo. Prelijepa ravnoteža i raskošno voće sa preokretom”, piše Robinson o vinu Rezerva familije Sjekloća iz 2005.

Autorka koja decenijama piše o vinu za Fajnenšel Tajms, kaže da se vino poput Sjekloćinog “ne razmatra bez hrane” - i zaključuje:

“Ovo zaista potvrđuje ono što sam uvijek sumnjala, da 'vranac' iz male proizvodnje može biti zaista odlično vino. Veoma kompletno. Nešto veoma neznatno ka prašnjavom. Evidentno je iz veoma toplog kraja, ali ima TAKO puno karaktera!”.

Mišljenje Robinsonove ne stiže samo na adresu čitalaca magazina “Dekanter”, već je riječ o najuticajnoj autorki u svijetu čije tekstove prati stručna javnost i vodeći ljudi iz posla proizvodnje i prodaje vina.

Bonus video: