Obilježeno 70 godina od osnivanja Prve bokeljske udarne brigade

"Herceg Novom je čast da bude domacin jednom ovakvom skupu", kazao je pozdravljajući goste predsjednik opstine Herceg Novi Milan Vajagić
354 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2014. 12:48h

Intoniranjem himne i uz zastave nekadašnje države za koju su živote dali i brojni pripadnici Prve bokeljske udarne brigade, počela je svečana akademija kojom je obilježeno 70 godina od njenog osnivanja.

U prisustvu preživjelih boraca I gostiju iz cijele Boke I Budve, Podgorice, Trebinja, Prijepolja, drugovi I drugarice prisjetili su se 5.oktobra 1944. kada je u mjestu Konjsko na Zubcima u Trebinjskoj opštini formirana Prva Bokeljska Brigada, jer u to vrijeme ni Herceg Novi ni Dubrovnik nijesu bili slobodni.

Prisutni su se prisjetili vremena u kojem se gajila internacionalna ideja bratstva i jedinstva kroz partizanske pjesme koje su pratile dokumentarne filmove na video bimu.

U brigade su bili borci iz Boke i svih krajeva Crne Gore i Jugoslavije.

Sa njima u istom stroju bili su i Italijani – jedan bataljon divizije, Garibaldi, zatim Rusi, Česi, Amerikanci, Austrijanci, Albanci i po jedan borac iz Grčke, Bugarske, Poljske, Čilea, Mađarske i Južnoafričke republike.

U sastavu brigade bila je i bleh muzika nastala spajanjem muzičara Tivta i Đenovića u novembru 1944 godine.

Predsjednik boracke organizacije Trebinja Slavko Šanjević podsjetio je na težak zadatak koji je brigada dobila.

Na neophodnost pamćenja i poštovanja boraca Prve Bokeljske udarne brigade I svih antifašista podsjetio je I predsjednik boračke organizacije Podgorice Radojica Radojević koji je kazao da je Bokeljska brigada utrla put ka slobodi i dala puni doprinos oslobađanju od fašizma u borbama preko Podgorice, Danilovgrada, Peći, Makedonije do konačnog oslobođenja Jugoslavije.

"Herceg Novom je čast da bude domacin jednom ovakvom skupu", kazao je pozdravljajući goste predsjednik opstine Herceg Novi Milan Vajagić.

"Ovakvim skupovima i kazanom riječju branimo razum od pustošenja, zato čuvajmo stvorene vijednosti i stvarajmo nove. Ne dajmo da nam nada bude satrvena. Borimo se stvaranjem, radom, znanjem i tradicijom ali i trpljenjem i strpljenjem. Ova akademija je samo podsjećanje na potrebu pamćenja", dodao je Vajagić.

U stroju Prve bokeljske brigade bili su mladići i djevojke svih nacionalnosti, a za komandanta je izabran Božo Jovanović, podsjetio je u pismu predsjednik boraca Kotora Luka Stijepović.

Predstavnici boračke organizacije iz Herceg Novog u subotu su obisli spomenik podgnut u čast osnivanja Prve Bokeljske brigade na Zubcima I zajedno sa drugovima iz Trebinja polozili cvijeće I prisjetili se slavne prošlosti.

Galerija

Bonus video: