Zeković: PUPI da pruži bezrezervnu podršku Janku Vučiniću

"Ućićemo i u Vladu i u Skupštinu Janko sa tobom, jer su to narodne institucije", poručio je Zeković
72 pregleda 2 komentar(a)
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Protest Metalac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.10.2014. 10:31h

Nevladina organizacija (NVO) za zaštitu prava nezaposlenih u Opštini Bijelo Polje zatražila je od Partije udruženih penzionera i invalida Crne Gore (PUPI) da pokrene pitanje za penzionisnje bjelopoljskih radnika koji su napunili 30 godina staža.

Predsjednik te NVO Drago Zeković tražio je od predsjednika te partije Voja Vuletića, da preko njenih organa, pokrene pitanje za penzionisnje bjelopoljskih radnika, kao što su to ostvarili rudarski i radnici Kombinata aluminijuma (KAP) i Željezare.

"Tražimo od PUPI i da pokrene pitanje preispitivanja obračuna penzija, jer je bolno da radnik sa 35 ili 40 godina penzijskog staža, prima penziju 120 eura, 150 eura, ili 170 eura. Zar može čovjek sa tim iznosom da preživi, a pogotovo onaj koji izdržava porodicu. Često su i socijalna davanja veća od penzije", naveo je Zeković u saopštenju.

Zeković je zatražio i da PUPI bezrezervno da podršku, kako su naveli, borcu za radnička prava, poslaniku Demokratskog fronta (DF), Janku Vučiniću.

"Ućićemo i u Vladu i u Skupštinu Janko sa tobom, jer su to narodne institucije", poručio je Zeković.

Učesnici protesta podrške radnicima nikšićkog Montavar Metalca, koji je u četvrtak organizovan na inicijativu Vučinića, pokušali su, rušeći sigurnosnu ogradu, da uvedu radnike kod predstavnika izvršne vlasti. U tome ih je spriječila policija koja je vratila ogradu i spriječila demonstrante da uđu u zgradu Vlade.

Vučinić, koji je i nekadašnji sindikalni aktivista, pozivao je premijera Mila Đukanovića da primi članove Štrajkačkog odbora Metalca, nakon čega su ih primili ministar ekonomije Vladimir Kavarić i potpredsjednik Vlada Vujica Lazović.

Đukanović je ocijenio da je pokušaj upada u zgradu Vlade elementarna neodgovornost, nevaspitanje i elemenetarno nepoštovanje države u čije se ime sjedi u poslaničkim klupama. On je rekao da se na čelu nasilja nalazio poslanik i pozvao nadležne da utvrde kakvih sve elemenata ima u takvom postupanju, ko god da je nosilac.

Zeković je kazao da nijedan radnk na sjeveru Crne Gore nije dobio otpremnine u nekom većem iznosu.

“Ne možemo da dobijemo ni onih tričavih 1920 eura od Fonda rada, jer i tu i na svakom mjestu prednost imaju režimski glasači”, kazao je Zeković.

On je ocijenio da je Bijelo Polje danas sumorno.

"Nekada je ova sredina imala oko 12 hiljada radnika, pa je bilo milina gledati vesela bjelopoljska jutra i kolone radnika koje hrle prema industrijskoj zoni u Nedakusima. Bili su to radnici Vunarskog kombinata njih preko dvije hiljade, zatim Jekoma, Lenke, Budimke, Imaka, Rade, Špira Dacića. Danas se taj broj radnika kreće na samo nekoliko stotina zaposlenih", rekao je Zeković.

On tvrdi da su bjelopoljske firme prodate tajkunima i rodbini za male pare.

"Tako je jedan novopečeni bizmismen kupio fabriku Imako. Svu opremu i zemljište je otplatio sa prodajom jedne skupocjene mašine", tvrdi Zeković.

Bonus video: