Čestitke povodom Bajrama

"Vječna i plemenita simbolika velikog praznika afirmiše temeljne ljudske vrijednosti koje su vodilja našim mislima i djelima"
51 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Beta
Filip Vujanović, Foto: Beta
Ažurirano: 03.10.2014. 17:45h

Povodom velikog islamskog praznika Kurban bajrama, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku vjernicama, starješinstvu, svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti i Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću.

Uz najsrdačnije čestitke i iskrene želje za mir, dobro zdravlje ličnu i porodičnu sreću, Vujanović je poželio da Kurban bajram bude prilika za radosna porodična okupljanja i iskrene prijateljske i komšijske susrete, da ovi uzvišeni dani jedinstva, solidarnosti i tolerancije učvrste vjeru u napredak i budu podsticaj širenju povjerenja i saradnje među ljudima.

"Vječna i plemenita simbolika velikog praznika afirmiše temeljne ljudske vrijednosti koje su vodilja našim mislima i djelima. Crna Gora je primjer uspješnog međuvjerskog i međunacionalnog sklada na koji smo ponosni. Budimo iskreni i požrtvovani prijatelji i njegujmo zajedništvo i poštovanje različitosti, jer to garantuje skladnu budućnost naše države i svih njenih građana", navodi se u čestitki Vujanovića.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u čestitku je naveo da slavljenje Kurban bajrama je slavljenje univerzalnih ljudskih toplina i čovjekove obaveze da žrtvujući se pomogne onima kojima je to najpotrebnije, ali i da zaštiti sebe i svoje najbliže.

"Želim da vas u ovim blagim danima prati dobro zdravlje i da u zajedništvu i slozi sa svojim najbližima proslavite Kurban bajram. Davanje siromašnima, na koje Kurban poziva, je podsjećanje da se svi zajedno trebamo okupiti u težnji ka cilju nad ciljevima – društvu solidarnosti i jednakosti. Umjeti dati drugome i drugoga sačuvati od sebe je naš jedini ispravan put. Harmonija suživota različitosti je svojim žilama snažno zapela za crnogorski krš, čineći Crnu Goru vječnom. U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, čestitam vam Kurban bajram", naveo je Krivokapić u čestitki.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović povodom Kurban bajrama, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću vjerskim službenicima Islamske zajednice u Crnoj Gori i svim građanima i građankama islamske vjeroispovjesti u Crnoj Gori, uputio čestitke u ime Ministarstva, "želeći da ovaj praznik bude simbol zajedničkog života u kome preovladava duh razumijevanja i međusobnog poštovanja".

"U tradiciji islama dani Kurban bajrama upućuju na pomaganje siromašnima, slogu i pomirenje među ljudima. U toj namjeri Mešihatu Islamske zajednice i Crnoj Gori i njenom reisu želim da i dalje uspješno promovišu vrijednosti islamske vjere, odnosno da duhovnim sadržajima obogate cjelokupnu našu zajednicu", navodi se u čestitki Numanovića.

Predsjednik Demokratskog fronta MIodrag Lekić čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

"Neka vaš sjutrašnji praznik, Kurban Bajram i ovog puta bude u znaku solidarnosti i darivanja. Provedite dane praznika sa porodicom, komšijama i prijateljima i podijelite radost koju pruža duh zajedništva, tolerancije i međusobnog razumijevanja", navodi se u Lekićevoj čestitki.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić u ime partije uputio je Fejziću, njegovim saradnicima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori, povodom Kurban bajrama iskrene čestitke, sa željom da Bajramski praznik proslave u dobrom zdravlju, uz Boga, svoje najbliže, prijatelje i sugrađane.

"Uvjeren sam da će ovaj Bajram svim islamskim vjernicima učvrstiti duhovni mir, ljudsku solidarnost i dobrodušnost, uz poštovanje različitosti i afirmaciju naših zajedničkih tradicionalnih vrijednosti u Crnoj Gori", kaže se u čestitki Milića.

Predstavnici političkih partija čestitali su vjernicima i predstavnicima Islamske zajednice Crne Gore nastupajući Kurban bajram.

Iz Demokratske partije socijalista čestitali su Kurban Bajrama, u uvjerenju da on predstavlja najbolju tradiciju Islama.

"Želimo Vam da ovaj veliki praznik provedete u miru, opštem blagostanju, ljubavi i zajedništvu sa Vašim porodicama i prijateljima. Zajedno sa Vama, dijelimo plemenite poruke i radost Kurban Bajrama", kaže se u čestitki te stranke.

Iz Bošnjačke stranke kazali su da Kurban bajram podsjeća na važnost i stalnu potrebu uzajamne pomoći, ljubavi i pažnje, za dobro i prosperitet pojedinca i zajednice.

“Ovo su dani bajramskog darivanja, solidarnosti i brige za bližnje. Kurban je put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što se i molitvom svaki iskreni vjernik približava Bogu Uzvišenom.

U ovim danima muslimani obavljaju hadž - hodočašće u kojem čovjek spoznaje svoje”, kaže se u čestitki predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića.

On je naveo da Bajram podsjeća na obavezu zajedništva u vjeri koju simbolizira hadž i potrebu međusobnog pomaganja," koju činimo dijeleći kurban i zajedničke radosti sa našim porodicama, rodbinom, komšijama i svim ljudima dobre volje".

“Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno, neka shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu međusobno pomaganje u dobru”, dodao je Husović.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da Bajram podsjeća na univerzalne vrijednosti multikulturalnog društva, praštanja, dijaloga i zajedničkog života.

“Humanost koju nosi ovaj praznik mora biti stalni podsticaj svima za kontinuirani napor u izgradnji društva jednakih šansi koje se temelji na plemenitosti svakog od nas. Plemenita djela na koja podstiče ovaj veliki islamski praznik, snažan su doprinos crnogorskom društvenom i kulturnom progresu u čije temelje je, neupitno, ugrađen i muslimanski narod Crne Gore”, kaže se u čestitki liberala.

Iz Pravedne Crne Gore čestitali su Bajram, sa željom da ga vjernici provedu u miru, solidarnosti i plemenitosti.

"Jedan od najvećih islamskih praznika treba da bude podsticaj svim vjernicima u afirmaciji moralnih vrijednosti koje će naše društvo učiniti humanijim i pravednijim«, kaže se u čestitki.

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeće Crne Gore čestitali su vjernicima, uz želju za srećom i uspjehom u poslovnom i blagostanjem u privatnom životu .

Bonus video: