U Crnoj Gori nema taksija za paraplegičare

“Nepostojanje auto taksi prevoza za lica sa invaliditetom je diskriminatorsko prema ovoj populaciji"
56 pregleda 1 komentar(a)
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Taxi, taksi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2014. 20:23h

U Crnoj Gori ne postiji nijedno taksi vozilo koje je prilagođeno osobama sa inavliditetom, poručila je Aleksandra Popović iz Udruženja paraplegičara Podgorice. Ona je napomenula da taksi udruženja niko ni ne primorava da imaju makar minimum vozila koja bi mogla koristiti i osobe sa invaliditetom.

“Ne postoji propis koji obezbjeđuje pristupačan taksi prevoz za osobe sa invaliditetom. Iako Zakon o drumskom saobraćaju propisuje osnov kojim se kroz podzakonske akte utvrđuju tehnički uslovi i za vozila koja obavljaju ovakvu vrstu prevoza, podzakonski akti ne sadrže odredbe kojim se obezbjeđuje pristupačno auto taksi vozilo i za lica sa invaliditetom”, kazala je Popovićeva.

Iz tog udruženja su, kako je rekla, inicirali izmjenu Pravilnika o posebnim uslovima za vozila kojima se obavlja javni prevoz u drumskom saobraćaju i prevoza za sopstvene potrebe, na način što će obezbijediti pristupačan auto taksi prevoz i za lica sa invaliditetom.

“Izmjena pravilnika je u saglasnosti sa Konvencijom UN o pravima lica sa invaliditetom koja obavezuje države potpisnice da se moraju obezbijediti uslovi kojima će se javni prevoz učiniti pristupačnim licima sa invaliditetom”, podsjetila je Popovićeva. Ona je objasnila da je pitanje izdavanja licenci za obavljanje auto taksi prevoza regulisano propisima lokalnih samouprava, te da iako postoji veliki broj taksi vozila na nivou Crne Gore, niti jedno vozilo nije pristupačno licima sa invaliditetom.

Popovićeva je kazala da, na primjer, u Podgorici postoji 755 registrovanih auto taksi vozila, u Pljevljima oko 120, u Budvi 463, u Kotoru 111, dok je Rožajima 17.

“Nepostojanje auto taksi prevoza za lica sa invaliditetom je diskriminatorsko prema ovoj populaciji".

Bonus video: