Državni posao kao recept za privatni biznis

Supruga direktora IZJ suvlasnik je u privatnoj firmi čiji je djelokrug rada sličan onome koji ima Institut. Njen partner je bivši direktor javne zdravstvene ustanove i saradnik Bobana Mugoše
97 pregleda 0 komentar(a)
Boban Mugoša, Foto: Filip Roganović
Boban Mugoša, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.09.2018. 17:36h

Privatna podgorička zdravstvena ustanova “Dijagnostika” u vlasništvu je supruge direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Bobana Mugoše, Ljubice Mugoše i njegovog dugogodišnjeg saradnika, bivšeg direktora Centra za medicinsku mikrobiologiju IZJ Zorana Vratnice.

PZU “Dijagnostika” pruža dijagnostičke usluge i to iz oblasti biohemije i mikrobiologioje, što su zdravstvene pretrage koje dijelom radi i Institut.

Na dva mjesta u Podgorici, “Dijagnostika” izdaje i ljekarska uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti, što u sistemu javnog zdravstva rade domovi zdravlja.

Ljubica Mugoša i Vratnica upravljaju “Dijagnostikom” preko firme “Invessys” d.o.o.

Boban Mugoša nije odgovorio na pitanja, upućena na službeni mail IZJ, smatra li da je etički da član njegove porodice bude suosnivač PZU koja pruža set usluga kao i Institut na čijem je čelu, a kojem periodično, zbog nedovoljnog budžeta nedostaju reagensi za pojedine pretrage.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), osnivač “Dijagnostike” je firma “Invessys”, čiji su osnivači Ljubica Mugoša i Vratnica.

“Invessys” je registrovan u martu 2007, ali su, prema podacima CRPS, osnivači bili roditelji Bobana Mugoše i Vratnice.

Boban Mugoša je od 2004. na čelu Instituta za javno zdravlje.

Posljednja promjena u CRPS-u izvršena je 2016, a tada se kao osnivači “Invessys” pojavljuju Ljubica Mugoša i dr Zoran Vratnica.

Ova firma je u novembru 2007. osnovala PZU.

“Dijagnostika” je tokom 2017. imala zaradu od oko 70.000 eura, dok je njen osnivač “Invessys” doo prošle godine ubilježio gubitak od 2.471 euro.

U izvještaju o imovini i prihodima, Boban Mugoša je naveo da njegova supruga posjeduje dio “Invessys” doo, ali nije da li njegova porodica ostvaruje prihode po tom osnovu.

Iz Agencije za sprečavanje sukoba interesa (ASK) nijesu odgovorili da li javni funkcioner mora prijaviti prihode privatne firme supružnika, ukoliko je poznato da supružnik posjeduje polovinu te firme.

Prema izvještaju o imovini i prihodima, Mugoša je prošle godine inkasirao blizu 30.000 eura. Kao direktor Instituta zaradio je preko 26.000 eura, a od rente i predavanja na Medicinskom fakultetu nešto preko 3.000 eura.

Vlasnik je kuće, stana, apartmana, brvnare i poslovnog prostora, ali i više hiljada metara kvadratnih zemljišta u Podgorici, koje je naslijedio.

Ljubica Mugoša radi u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, gdje zarađuje 700 eura.

Mugoše imaju i 20-ak hiljada eura ušteđevine.

Dobio kredit od 16 hiljada, rata 66 eura

Mugoša je ASK u oktobru 2017. prijavio stambeni kredit od 16.000 eura, koji vraća u ratama od 66 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, Mugoša je kredit dobio za poboljšanje stambenih uslova, i to kao kadar od značaja u Institutu za javno zdravlje.

Nije komentarisao da li je, a s obzirom na podatke iz imovinskog izvještaja, taj kredit pod povlašćenim uslovima bio potrebniji nekome od njegovih kolega u Institutu.

Bonus video: