Zatvori u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji prebukirani

169 pregleda 4 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.10.2014. 11:17h

Zatvorski sistemi u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji kubure sa istim problemima, pa je prebukiranost najveća boljka krivično-sankcionih institucija, poručeno je na sastanku predstavnika nacionalnih preventivnih mehanizama tri države sa članovima skupštinskog Odbora za ljudska prava.

Posjeta je organizovana u okviru projekta prevencije nasilja na Zapadnom Balkanu, koju sprovode inicijative za ljudska prava Crne Gore i Srbije, Albanski rehabilitacioni centar za žrtve traume i torture i Međunarodni rehabilitacioni Savjet za žrtve torture iz Danske.

Aleksandar Sekulić iz Inicijative mladih za ljudska prava Srbije je poručio da su glavni problemi u zatvorima u Srbiji prenatrpanost i neadekvatna zdravstvena zaštita.

"Više je od 10.000 zatvorenika u Srbiji, a kapaciteti su mnogo manji. I dalje je problematičan nedostatak ljekara, a pregledi su neredovni. Lica lišena slobode imaju svoja prava i dostojanstvo i ako se oni poštuju, manji je rizik da se ponovo vrate u instituciju”, kazao je Sekulić, ipak ukazujući da je vidan napredak u toj oblasti.

Predsjendik Odbora Halil Duković je rekao da i crnogorksi sistem boluje od istih blesti.

"Dva su rješenja za prenatrpanost, i to proširenje i uvođenje alternativnih sankcija koje bi moglo da smanji priliv zatvorenika. Zakonom je ta mogućnsot uvedena”, rekao je Duković.

On je napomenuo da postoji veliki broj povratinka, za što može biti razlog nedostatak edukacije u zatvorima.

Direktor sektora za zatvore u policiji Albanije Palj Marku rekao je da su i u Albaniji prisutni isti problemi, ali da oni trenutno grade tri nova zatvora koja bi trebalo da donekle riješe prenatrpanost. Marku je ukazao na značan primjene alternativnih sankcija.

Bonus video: