Ulcinju prijeti finansijski kolaps: Atlas potražuje 10,5 miliona

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da to nije samo problem grada već države, po čijem nalogu su objekti srušeni
0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ulcinj, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.09.2014. 15:42h

Ulcinj bi se uskoro mogao naći pred višegodišnjom blokadom računa pa bi ionako finansijski iznureni grad, definitivno kliznuo u bankrot. Ukoliko Privredni sud potvrdi svoje dvije ranije presude, a Apelacioni ne preinači, ulcinjska vlast će Atlas grupi koja je vlasnik Rekreatursa iz Budve, po osnovu srušenih objekata u januaru 1984. godine u naselju K1 u Štoju, morati da iskešira više od deset i po miliona eura.

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da to nije samo problem grada već države, po čijem nalogu su objekti srušeni.

“Ako se desi epilog koji ne priželjkujemo, možemo samo da na zgradi Opštine istaknemo bijelu zastavu. U tom slučaju, ova vlast na čelu sa mnom spremna je da mandat vrati građanima”, kazao je Đeka “Vijestima”.

On je podsjetio da je ovog ljeta sa računa Opštine skinuto milion eura, što je najveća blokada u posljednje 24 godine.

“A zamislite blokadu od deset i po miliona - mnogo je i za državu, a kamoli za grad kome toliko iznose dva godišnja budžeta”, ocijenio je Đeka.

Priča o nesvakidašnjem sporu, punom kontraverzi, datira od 1979, kada su Ulcinj i Crna Gora još krvarili od razornog zemljotresa koji je odnio više od 100 žrtava. Predstavnici ulcinjske Opštine i SIZ-a za odmor i rekreaciju radnika Kosova krajem jula te godine zaključili su protokol o izgradnji montažnog naselja trajnog karaktera u zaleđu Velike plaže. U oktobru te godine, resorni sekretarijat izdao je dozvolu za gradnju. Tako je počelo još jedno stradanje drevnog grada iako račun za naplatu stiže poslije ravno 35 godina.

“Pravni prethodnik tužioca pretrpio je štetu krivicom tadašnjeg SIZ stanovanja Ulcinj, čiji je pravni sljedbenik Opština, koji je prekoračio prenijeta ovlašćenja i organa koji je napravio propuste prilikom izdavanja odobrenja za gradnju”, navodi se između ostalog u presudi Privrednog suda koju je oborio Apelacioni sud i predmet vratio na ponovni postupak. U prilog svojoj odluci, Privredni sud je podsjetio da je Opština Ulcinj deset godina kasnije stavila van snage sva svoja odobrenja i dozvole zbog čega je izvršeno rušenje objekata i tako posredno priznala krivicu.

“A ko je pravni sljedbenik prištinskog SIZ-a za odmor i rekreaciju radnika Kosova, odnosno DP Rekreaturs, pitaju se u ulcinjskoj Opštini.

U obrazloženju Privrednog suda piše da je to Rekreaturs Budva, koji je preuzela Atlas grupa kupovinoim akcija na berzi od državnih fondova. U Ulcinju sumnjaju da je to tako i podsjećaju da je Priština svojevremno podnijela krivične prijave protiv četiri radnika tadašnjeg SIZ- zbog zlopotrebe položaja i pečata firme.

“Oni su tvrdili da su četiri radnika, kao raseljenici, za vrijeme rata na Kosovu 1999, nezakonito promijenili sjedište preduzeća i registrovali ga kod Privrednog suda u Podgorici, koristeći pečate i ostalu dokumentaciju koju su bili prenijeli u Kraljevo. Tako su oni, tvrdi se u zahjevu, pokušali da matičnom preduzeću iz Prištine, oduzmu imovinsko pravo i prenesu ga na novo registrovano preduzeća u Podgorici”, kazao je svojevremeno Vijestima bivši predsjednik Opštine Nazif Cungu.

Objekti, njih 573, za koje se traži naknada, uklonjeni su na osnovu Rješenja republičkog komiteta za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne poslove Crne Gore od 11.01. 1983. godine.

Država će morati da se umiješa i da preuzme obaveze na sebe

Đeka je ocijenio da se država mora umiješati u proces i obaveze preuzeti na sebe.

“Državno tužilaštvo i policija moraju do kraja ispitati kako je izvršena registaracija firme u Budvi. Neće biti da je Ulcinj kriv za sve. Znamo dobro kakva su vremena bila i kako su se odluke donosile”, kazao je Đeka, aludirajući na to da je Ulcinj tako krupnu odluku teško mogao donijeti sam.

Apelacioni sud do sada je u mnogome uvažio žalbu punomoćnika ulcinjske Opštine Gzima Hadžibetija koji je, pored ostalog, ustvrdio da je postupak neosnovanog upisa promjene sjedišta Rekreatursa obustavljen zloupotrebom ovlašćenja advokata iz Podgorice koji su povukli žalbu što upućuje na zaključak da postupak nije riješen meritorno.

Bonus video: