Vujanović: Zukorlić ne može da djeluje u Crnoj Gori mimo IZCG

Vujanović je podržao Fejzićev poziv države da zaštiti IZCG od "fašističkog djelovanja" Zukorlića i njegovih sljedbenika, kojim žele da podijele IZCG
106 pregleda 5 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Prijestonica
Filip Vujanović, Foto: Prijestonica
Ažurirano: 30.09.2014. 16:22h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović vjeruje da će Islamska zajednica u Crnoj Gori (IZCG) sačuvati svoju autonomiju i da neće biti u sastavu Rijaseta (najvišeg izvršnog vjerskog i administrativnog organa u IZ) Bosne i Hercegovine.

Muftija Muamer Zukorlić tvrdi da je prije tri mjeseca vidio dopis Mešihata IZCG koji je navodno potpisao reis Rifat Fejzić, upućen Rijasetu BH, a u kojem IZCG izražava želju da stupi u jedinstvenu IZ sa sjedištem u Sarajevu.

"U dopisu stoji da im treba još vremena, ali da žele da otvore te procese, razgovore I da traže od Sarajeva da im u tome pomogne. Čujem od nekih ljudi iz Crne Gore da za to ne znaju, ali sam ja taj dopis vidio, ovjeren, zaveden, potpisan. Čak mislim da su dva akta otišla prema Sarajevu, jedan ispred Sabora, a drugi ispred Mešihata IZCG", rekao je Zukorlić.

"Nemam tu informaciju, to ćete pitati reisa. Znam za njegovu posvećenost IZ. Vrlo poštujem to što je unutrašnje uredjenje IZ, pa i poštujem što je IZ obezbjedila svoju prepoznatljivost, svoju samostalnost. Ubjedjen sam da na tome reis radi vrlo predano", rekao je Vujanović koji je dodao da je reis "pokazao potpunu privrženost onome što je interes Crne Gore, a to je da ona ovdje ima svoju IZ koja djeluje na prostoru cijele države".

"Od reisa sam čuo vrlo jasne, iskrene i dosledne konstatacije i namjere da se to sačuva. Ubjedjen sam da će IZCG sačuvati svoju prepoznatljivost, snagu promocije pravog islama, a promocija pravog islama kao svake prave vjere veliki je interes CG. Prema tome ja se ne bojim za sudbinu IZCG. Nemam niti malo sumnje da će reis na bilo koji način odstupiti od onoga što je interes islama i IZ, i mislim da se sa bilo koje strane ta namjera i ta vrijednost IZCG ne može ugroziti", rekao je Vujanović.

Reis Fejzić je odbio da čuje pitanje, a samim tim i prokomentariše Zukorlićeve tvrdnje.

Vujanović je podržao Fejzićev poziv države da zaštiti IZCG od "fašističkog djelovanja" Zukorlića i njegovih sljedbenika, kojim žele da podijele IZCG.

"Veoma poštujem nastojanje reisa da obezbjedi kvalitetnu poziciju IZCG. On je zaista u svim svojim aktivnostima pokazao privrženost Crne Gore i pokazao spremnost da u okviru IZ afirmiše vrijednosti CG u islamu, dobru saradnju sa ostalim vjerama. Vrlo podržavam sve što on radi i apsolutno sam ubijedjen da to veoma cijeni država i da je u tom smislu država spremna da nastavi, poštujući, naravno, odvojenost vjere i države, sve ono što je uvažavanje aktivnosti IZ koja se prepoznala kao jedna ozbiljna i odgovorna zajednica na čelu sa gospodinom reisom koji je posvećen vrijednostima islama i te zajednice", rekao je Vujanović.

Vujanović je potvrdio da se uoči referenduma u Podgorici sastao sa Fejzićem i da mu je tada obećao da crnogorska samostalnost neće promijeniti ništa u odnosima izmedju Srbije i Crne Gore na vjerskoj i kulturnoj osnovi.

"Mi smo tokom avgusta razmijenili otvorena pisma i tim pismima ja nemam šta da dodam. Tačno je da smo imali sastanak u Podgorici u susret referendumu, i veoma je tačno da smo on i ja tada bili na različitim pozicijama. Ja sam se iz sve snage, svim argumentima i punom emocijom zalagao se za samostalnost Crne Gore, a on je bio protiv" rekao je Vujanović.

Bošnjački i muslimanski narod u Crnoj Gori je, istakao je on, u cjelini dao svoj glas samostalnoj državi i pokazao da je njegovo raspoloženje drugačije od muftijinih očekivanja.

"U tom razgovoru, nakon što smo razmijenili svoja vidjenja, reis Cerić je tražio od njega da ne učestvuje u kampanji, što mu i pripada obzirom na poziciju reisa, i da vjeruje onome što sam ja saopštio. On je to prihvatio, nije učestvovao u kampanji i rezultat toga je ono što sam i kazao – granica nije podijelila ljude, prijatelje, komšije, poslovne partnere, vjernike", rekao je Vujanović.

Muftija treba da zna, poručio je Vujanović, da ono što je njegova nadležnost ima svoju granicu i da ne prelazi na prostor CG jer ovdje djeluje IZCG i on ne može mimo nje da djeluje na ovom prostoru.

"Ni na koji način, formirajući bilo šta što će biti u funkciji prenošenja onoga što je govorio ministar Ljajić juče, bilo kakvog stanja i poruke koja je negativna za muslimane i Bošnjake u CG. Ovdje se mora sačuvati jedinstvo koje islam po svojoj suštini promoviše. Ljude ne treba razdvajati po vjeri, islam to lično nije zaslužio, ja sam ubjedjen da će reis IZCG a i vjernici biti posvećeni tome da očuvaju jedinstvo, a to jeste jedna poruka Kurana i Muhameda koju je u svim prpovjedima na vrlo jasan način saopštio.“, rekao je Vujanović.

Bonus video: