Poslanici traže hitne sjednice Kolegijuma i Skupštine zbog radnika Metalca

"Tražimo i da se bez odlaganja sazove sjednica Skupštine, kako bi se na osnovu ukupno vođene rasprave uz učešće predstavnika Vlade, donijeli odgovarajući zaključci za hitno rješavanje zahtjeva radnika"
1 komentar(a)
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2014. 13:54h

Klubovi poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Pozitivne Crne Gore i Demokratskog fronta (DF) zatražili su od predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da hitno sazove sjednice Kolegijuma i Skupštine, na kojima bi se razmotrila teška situacija radnika Metalca.

U dopisu koji su Krivokapiću uputili predstavnici klubova poslanika te tri partije navodi se da je zahtjeve radnika Metalca iz Nikšića, koji skoro sedmicu štrajku glađu ispred zgrade Vlade, razmatrao Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje na sjednici 19. septembra.

"Odbor je između ostalog donio zaključak kojim je preporučio Ministarstvu ekonomije da održi hitan sastanak sa sadašnjim vlasnicima Metalca na koji će pozvati predstavnike Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Erste banke, Ministarstva rada i socijalnog staranja i gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića, u cilju pronalaženja rješenja", navodi se u dopisu.

Predstavnici klubova poslanika tražili su od Krivokapića da, s obzirom na to da Vlada i Ministarstvo ekonomije nijesu ništa preduzeli povodom dostavljenog zaključka skupštinskog Odbora, hitno sazove sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine na kojoj bi se razmotrila ukupno teška situacija u kojoj se nalaze radnici Metalca.

"Tražimo i da se bez odlaganja sazove sjednica Skupštine, kako bi se na osnovu ukupno vođene rasprave uz učešće predstavnika Vlade, donijeli odgovarajući zaključci za hitno rješavanje zahtjeva radnika", navodi se u dopisu.

Time bi, kako su naveli, bile spriječene posljedice koje mogu nastati imajući u vidu izuzetno teško i svakim časom sve teže zdravstveno stanje radnika koji štrajkuju glađu.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgrade Vlade, a njih 25 je u srijedu počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema.

Oni traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.

Bonus video: