Rožaje: Maloljetnici zasuli crkvu kamenjem

“Ne smijemo tajiti da se slično ponavlja nekoliko puta u zadnjih 15 godina. Svjedočim da ovo huliganstvo ničim nije izazvano, niti ličnim ponašanjem paroha, niti sljedbenika"
366 pregleda 20 komentar(a)
crkva Ružica u Rožajama, Foto: Aida Skorupan
crkva Ružica u Rožajama, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 29.09.2014. 18:00h

Četvorica dječaka mlađih od 14 godina upala su u zasjedu rožajske policije, kada su u subotu ujutro pokušali da kamenuju crkvu Ružicu u tom gradu.

Policija je tako otkrila da su oni prošle nedjelje kamenjem gađali krov parohijskog doma, a u vrijeme Krstovdanske liturgije crkvu.

Video nadzor sa obližnjih objekata zabilježio je te napade, ali je počinioce bilo teško identifikovati.

Nakon procjene da će kamenice ponovo letjeti prema crkvi policija je postavila zasjedu u koju su dječaci upali u subotu u 9,00 časova, kada su na putu ka mejtefu (škola u kojoj djeca uče o osnovama islama), zastali da kamenjem gađaju crkvu.

Oni su u policiji, u prisustvu roditelja, priznali šta su uradili. Njihovi roditelji su se izvinili parohu Milanu Stanišiću, obećali da se to više neće ponavljati i da će nadoknaditi materijalnu štetu. Stanišić nije želio da se protiv dječaka pokreće postupak.

Kamenovanje parohijskog doma i crkve se u gradu na Ibru posljednjih godina dešava u kontinuitetu. Paroh Stanišić rekao je da je već devet godina u Rožajama, i da su više puta bili meta sličnih napada, što se dešavalo i prethodnom popu, ali najnovije događaje nije želio da komentariše.

“Svaki komentar je suvišan”, rekao je Stanišić.

Kamenovanje parohijskog doma i crkve se u gradu na Ibru posljednjih godina dešava u kontinuitetu. Paroh Stanišić rekao je da je već devet godina u Rožajama, i da su više puta bili meta sličnih napada, što se dešavalo i prethodnom popu, ali najnovije događaje nije želio da komentariše

Nedavno je neko polomio putokaz ka crkvi Ružica koji se nalazi u blizini parohijskog doma. Neprijatnost porodici Stanišić pričinjava i što u kontinuitetu zatiču smeće ostavljeno pored njihove kapije.

Predsjednik Crkvenog odbora Milisav Đurović kazao je da je ogorčen što se takav vandalizam ponavlja godinama bez ikakve kazne.

“Kada se to dogodi jednom može se pripisati slučajnosti, ali ponavljanje u kontinuitetu upozorava. Mislim da za to nisu kriva djeca, ona to sigurno ne rade sama, njih neko nagovara. Posljednja dva puta se to dešavalo za vrijeme liturgije, dok zvone zvona. Znači da to nekome smeta i tu nešto nije u redu. Treba istražiti šta i zašto”, rekao je Đurović.

On je dodao da mu nije jasno zašto bi crkva bilo kome smetala.

“Kome smeta pravoslavni živalj? Dešava se nešto nedobro. Stvara se jedna loša klima i šalje loša poruka pravoslavnom življu. Jer nekom gađati kuću, nemati duše i razumijevanja, ja to ne mogu da shvatim. Tu su i parohova djeca koja iz godine u godinu preživljavaju stres zbog kamenovanja, plaše se da izađu u dvorište da se igraju”, rekao je Đurović.

“Sistematski se radi na stvaranju ambijenta za iseljavanje. To traje već 20 godina, koliko se nijedan pravoslavac nije zaposlio u Opštini. Ovakvi napadi samo podgrijavaju tu atmosferu”, rekao je on.

Huliganstvo nije ničim izazvano

Predsjednik OO SDP Izet Bralić smatra da će taj “necivilizacijski i kukavički čin” poljuljati standarde.

“Ne smijemo tajiti da se slično ponavlja nekoliko puta u zadnjih 15 godina. Svjedočim da ovo huliganstvo ničim nije izazvano, niti ličnim ponašanjem paroha, niti sljedbenika. Naprotiv, snažno su doprinosili suživotu i izgradnji multikonfesionalne Crne Gore, baš kao što smo mi Rožajci učestvovali u izgradnji crkve Ružica”, kazao je on.

BS: Ovo ne smije da se dešava, moramo zaštititi pravoslavce

Opštinski odbor BS osudio je napad na parohijski dom.

“Takve stvari ne bi smjele da se dešavaju, naročito jer su pravoslavci u Rožajama manjina i treba da imaju zaštitu od većinskog bošnjačkog naroda. Tražićemo zaštitu paroha Stanišića, njegove porodice i crkvene imovine”, rekao je predsjednik OO BS Husein Kurtagić.

Iz rožajskog DPS-a smatraju da bi institucije morale da riješe problem sa kojim su pravoslavni sveštenici i crkvena imovina godinama suočeni. “Više nas zabrinjava što državne institucije ne rješavaju problem, nego što ima onih koji na taj način pokušavaju da Rožajama nanesu ne što što ovaj grad realno, po našoj procjeni, nije“, rekao je Nusret Kalač.

Ne bi se ponavljalo da institucije nijesu zakazale

Predsjednik rožajskog SNP-a Zoran Bulatović ocijenio je da se incident ne bi ponavljao da državne institucije nijesu zakazale. On je, tvrdi, prije nekoliko godina otkrio djecu koja su kamenovala parohijski dom, ali je policija tada zatajila. “U svemu ima njihove krivice jer reaguju u zavisnosti od toga ko su roditelji djece”, rekao je Bulatović dodajući da je od oca jednog od dječaka, koje je vidio da bacaju kamenice na crkvu, čak doživio neprijatnosti.

“Nisam zagovornik da, ako maloljetnik ne što tako uradi, slučaj treba dizati na viši nivo, što nisam ni učinio, ali se ovome mora stati na kraj. Da vidimo o čemu se radi i zašto”, rekao je Bulatović.

Njegov kolega iz SDP-a Izet Bralić poručio je da osuda mora doći iz “njedara naroda”. “Popuštanje pred nedjelima je zločin”, rekao je Bralić.

Bonus video: