Moj naučni rad mogu svi da provjere

426 pregleda 6 komentar(a)
Milovan Ljubojević, Foto: Savo Prelević
Milovan Ljubojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2014. 17:47h

Tridesetrogodišnji Danilovgrađanin Milovan Ljubojević jedan je od najmlađih crnogorskih doktora nauka i zasigurno najmlađi doktor nauka u Bjelopavlićima.

Ljubojević je doktor nauka iz oblasti sporta i fizičkog vaspitanja, a tu titulu stekao je ove godine na beogradskom Univerzitetu.

Njegova doktorska disertacija je “Obrazovni efekti izborniih sportova u nastavi fizičkog vaspitanja”. Na istom Univerzitetu je magistrirao 2011. godine, a fakultetsku diplomu stekao je 2005. godine na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, Odsjek za fizičku kulturu, kao student generacije.

“Istraživanje je trajalo godinu. Početno mjerenje uradio sam na početku školske godine, završno na kraju, a u međuvremenu praćenje. Otežavajuća okolnost bila je i to što u Crnoj Gori nema dovoljno literature koja može da se koristi, zbog čega sam morao da idem u Beograd"

S obzirom na poplavu plagiranih magistarskih radova i diploma, jedno od pitanja za Ljubojevića bilo je i da li se plaši da neko provjeri njegov doktorat.

“Znam da je ta tema sada aktuelna, ali nemam ništa protiv da neko sve provjeri. Moj rad je bio dostupan javnosti, svako je čitav mjesec mogao da ostvari uvid i apsolutno se ne bojim toga da će neko to uraditi”, kazao je Ljubojević „Vijestima“.

On je dodao da su u komisiji, kada je branio doktorat, bili eminentni profesori državnog beogradskog Univerziteta, među kojima i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

“Istraživanje je trajalo godinu. Početno mjerenje uradio sam na početku školske godine, završno na kraju, a u međuvremenu praćenje. Otežavajuća okolnost bila je i to što u Crnoj Gori nema dovoljno literature koja može da se koristi, zbog čega sam morao da idem u Beograd. Tamo ne dozvoljavaju da izneseš iz biblioteke, već tu iščitavaš, ali uspio sam”, ističe Ljubojević.

Kada bi morao da bira između sporta i nauke, teško bi se odlučio, jer kaže, podjednako voli i jedno i drugo.

“Od srednjoškolskih dana, a naročito od kada sam upisao DIF, imao sam želju da karijeru nastavim upravo kao univerzitetski profesor. U realnom roku, potpuno sam, uspio sam da doktoriram, a bilo je mnogo teško. Trenutno radim oboje, i bavim se naukom. U Gimnaziji su puni razumijevanja za moje obaveze prema klubu. Moja želja je da svoje znanje prenosim studentima”, rekao je on.

Ako znate cilj, onda vam put do njega neće padati teško

Milovan Ljubojević je autor i/ili koautor dvadesetak naučnih radova, publikovanih u državi i regionu.

Odricanja zbog nauke nijesu teško padala, jer je, kako je kazao imao zacrtan cilj.

“ Ako znate cilj, onda vam put do njega ne pada teško, iako nekoliko godina morate zaboraviti na privatan život i pristati na veliko odricanje. Osim finansijskog odricanja, umnogome se, zbog učenja, zapostavlja i socijalni život, ali se na kraju isplati”, kazao je on.

Ljubojević je nakon diplomiranja počeo da radi kao profesor u danilovgradskoj Gimnaziji. Nakon toga radio je kao trener u KK Danilovgrad, ŽKK Budućnost, KK Podgorica, a sada je ponovo profesor i kondicioni trener u muškom košarkaškom klubu Budućnost. Godinama je bio volonter Crvenog krsta, a u martu ove godine od te organizacije je, zbog ostvarivanja njihovih ciljeva i zadataka, dobio zlatni znak.

Bonus video: