Jačanje vještina zaštitnika prava pacijenata u Podgorici

0 komentar(a)
zaštitnik prava pacijenata, Foto: Screenshot (YouTube)
zaštitnik prava pacijenata, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.09.2014. 15:01h

U cilju promovisanja i osnaživanja uloge zaštitnika prava pacijenata Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Domom zdravlja Podgorica i Udruženjem domova zdravlja Podgorica 30. septembra organizuje edukativnu radionicu "Jačanje vještina zaštitnika prava pacijenata”.

Zakonom o pravima pacijenata je predviđeno da je zdravstvena ustanova dužna da organizuje rad zaštitnika prava pacijenata, saopštila je u "Bojama jutra" mr sc med Sanja Simović, direktor Direktorata za unapređenje i kontrolu kvaliteta.

U 2013. godini ukupan broj obraćanja pacijenata je bio 877, od čega se 814 prigovora odnosilo na JZU, a 63 obraćanja se odnosilo na druge institucije sistema. Zastitniku prava pacijenata podneseno je 35 % prigovora u 2013. godini zbog neprofesionalnog odnosa zdravstvenog radnika. 21% svih prigovora se odnosi na organizaciju zdravstvene službe, a 16% se odnosi na liste čekanja.

Na području Podgorice skoro 50 do 60 000 građana nema mogućnost da izabere svog ljekara ali, nedovoljan broj zaposlenih u DZ Podgorica, nije posledica problema u Ministarstvu zdravlja, nego migracionih i demografskih kretanja, smatra Kavarić, direktor DZ Podgorica.

Bonus video: