U Budvi završena SEECOM konferencija o vladinim komunikacijama

Članovi SEECOM-a usvojili su dva ključna programa, a to su „Transparentnost, odgovornost i učešće javnosti“ i „Komuniciranje evropskih integracija“
79 pregleda 0 komentar(a)
SEECOM, Foto: SEECOM
SEECOM, Foto: SEECOM
Ažurirano: 28.09.2014. 13:19h

Dobra komunikacijska praksa u javnom sektoru, koja podstiče na dijalog između javne uprave i civilnog društva i omogućava građanima da aktivno učestvuju u javnim politikama, od neprocjenjive je važnosti za razvoj i napredak zemalja jugoistočne Evrope, zaključili su učesnici Treće konferencije o vladinim komunikacijama u jugoistočnoj Evropi (SEECOM 2014) koja je danas završena u Budvi.

Konferencija SEECOM 2014 okupila je zvaničnike zadužene za komunikacije iz javnog sektora deset zemalja regiona, kao i neke od najistaknutijih komunikacijskih stručnjaka i praktičara iz Evrope i Sjedinjenih Država.

Kako se navodi u saopštenju, članovi SEECOM usvojili su dva ključna programa, a to su „Transparentnost, odgovornost i učešće javnosti“ i „Komuniciranje evropskih integracija“. Prvi nastoji da “javnom sektoru za komunikacije u jugoistočnoj Evropi obezbijedi znanja i vještine o tome kako kroz djelotvorne komunikacijske prakse unapređivati transparentnost i odgovornost javne uprave i učešće javnosti u kreiranju politika”, dok je cilj drugog programa “unapređivanje komunikacijskih znanja i vještina u javnom sektoru u oblasti informisanja, edukovanja i uključivanja građana u poslove evropskih integracija”.

Na konferenciji u Budvi, šef Predstavništva EU u Bugarskoj Ognjan Zlatev izabran je za sljedećeg Predsjedavajućeg SEECOM-a, dok su počasna članstva dobili glavni govornik na konferenciji Aleks Ejken, izvršni direktor za komunikacije u britanskoj vladi, kao i bivša članica Upravnog odbora i jedna od osnivača SEECOM-a Nadica Dujov za, kako se navodi u saopštenju, njihov izuzetan doprinos misiji i aktivnostima Udruženja u jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji je predstavljena inicijativa Vlade Velike Britanije poznata pod nazivom Red Tape Challenge, koja predstavlja onlajn platformu za široki javni dijalog usmjeren na eliminisanje komplikovanih administrativnih procedura i suvišne regulative koji opterećuju biznis i građane u Velikoj Britaniji.

Takođe, Fond za aktivno građanstvo – fAKT, najavio je dodjelu granta organizacijama civilnog društva u Crnoj Gori za razvoj lokalne komunikacione platforme namijenjene eliminisanju komplikovanih administrativnih procedura i suvišne regulative u nacionalnim i lokalnim administracijama.

Konferenciju u Budvi podržali su Medijski program za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer, Savjet za regionalnu saradnju, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, Britanska ambasada u Podgorici i Opština Budva.

Bonus video: