CGO: Teško obrazložiti odluku o dodjeli službenih automobila predsjednicima skupštinskih odbora

Ona je kazala da bojazan od zloupotreba u privatne svrhe zavisi od toga kakav sistem korišćenja službenog vozila se uspostavlja
3 komentar(a)
službena vozila, Foto: Boris Pejović
službena vozila, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.09.2014. 11:26h

Neracionalno i nenamjensko trošenje novca na službene automobile izraženo je u svim državnim organima i Skupština bi trebalo da bude primjer racionalnog trošenja u tom dijelu, jer je njen rad pod posebnom pažnjom javnosti, poručeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Skupština će proširiti vozni park sa četiri nova automobila, koje će voziti predsjednici odbora koji do sad nisu mogli da koriste to pravo zbog manjka vozila, a za to će biti plaćeno 60 hiljada eura.

Crnogorski parlament u voznom parku ima 23 automobila.

"Neracionalno i nenamjensko trošenje novca na službene automobile i njihovo održavanje je izraženo u svim državnim organima, i to je više puta apostrofirano u javnosti. Skupština bi zaista trebalo da bude primjer racionalnog trošenja u ovom dijelu, jer je njen rad pod posebnom pažnjom javnosti", kazala je agenciji MINA Svetlana Pešić iz CGO.

Prema njenim riječima, teško je obrazložiti odluku o dodjeli službenih automobila predsjednicima skupštinskih odbora, posebno u svijetlu potrebne racionalizacije javnih rashoda.

"Ipak, treba naglasiti da u poređenju sa listom onih koji koriste službena vozila u izvršnoj vlasti predsjednicima skupštinskih odbora su zasigurno mnogo potrebnija", rekla je Pešić.

Ona je kazala da bojazan od zloupotreba u privatne svrhe zavisi od toga kakav sistem korišćenja službenog vozila se uspostavlja.

"Da li je to korišćenje samo za službene svrhe pa ga vozi službeni vozač koji nakon završenog službenog puta vozilo ostavlja u sklopu voznog parka Skupštine, ili je vozilo dato na dvadesetčetvoročasovnu upotrebu, što onda ne ograničava korišćenje vozila i u privatne svrhe. Sve ovo moramo početi racionalno da sagledavamo upoređujući potrebe i troškove i čuvajući se od demagoških pogleda", rekla je Pešić.

Ona je podsjetila da je CGO, u više navrata, ukazivao i parlamentu i drugim državnim organima na neracionalno trošenje budžetskih sredstava.

CGO je, kako je rekla, kad je riječ o analizi službenih putovanja poslanika, uradio prve izvještaje te vrste za 2011. godinu i za 2012. godinu. "U kojima smo ovu temu suštinski otvorili, a sa ciljem da doprinesemo podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz Budžeta Crne Gore".

"Skrenula bih pažnju na jedan od nalaza koji se odnosio na 2012, koji je ukazao da su na službena putovanja u Crnoj Gori, crnogorski poslanici i poslanice potrošili znatno više sredstava, nego kada je riječ o inostranstvu", navela je Pešić.

Visina troškova je, dodala je, u tom kontekstu upitna, imajući u vidu da Crna Gora spada u grupu najmanjih evropskih zemalja, što bi trebalo da utiče i na tu budžetsku kategoriju.

"Kada se analiziraju rang liste najskupljih poslanika i poslanica u smislu nadoknade za dnevnice za prisustvo sjednicama Skupštine i radnih tijela primjetno je da se tu gube razlike između vladajuće i opozicione strukture", rekla je Pešić.

Bonus video: