U Crnoj Gori nema inspekcije koja kontroliše uvoz namještaja

Nijedna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove ne kontroliše uvoz namještaja jer nema pravnog osnova za to
193 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 14:21h

Da je tačno da Crna Gora, jedina u regionu, ne kontroliše uvoz namještaja, kako je krajem prošle sedmice ustvrdio profesor beogradskog Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić, nakon oklijevanja i prebacivanja nadležnosti, nevoljno su priznali, nadležni državni organi. Valjda nadležni jer je novinar “Vijesti” čitave sedmice uzalud tražio odgovora na pitanje čiji je zadatak kontrola uvoza namještaja. Pitanje je na kraju ostalo bez jasnog i sigurnog odgovora. Na pitanja “Vijesti” zašto se uopšte ne kontroliše uvoz namještaja i to po pitanju bezbjednosti i kada će se uvesti ta kontrola jer, kako tvrdi profesor, sa namještajem ponekad uvezemo i kancerogene materijale od kojih je napravljen, iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) stigao je konfuzan odgovor, iz kojeg je ipak jasno da kontrole o kojoj je govorio profesor nema. “Sa aspekta kontrole bezbjednosti proizvoda, namještaj kontroliše Tržišna inspekcija, dok po pitanju sadržaja hemikalija koji imaju predmeti koji se uvoze u Crnu Goru, nijedna od inspekcija Uprave za inspekcijske poslove ne vrši nadzor, budući da za to, za sada, nema pravnog osnova”, piše u odgovoru UIP. Da su nadležni državni organi bili na muci i sa tvrdnjom profesora Glavonjića i sa pitanjima “Vijesti” potvrđuje to što su prvo pokušali sa prebacivanjem odgovornosti pa nam je u Ministarstvu ekonomije rečeno da bi to trebalo da bude nadležnost Ministarstva poljoprivrede, jer se namještaj pravi od drveta, a drveće je šuma, a šume su u nadležnosti tog resora. Nakon sugestije da je riječ o uvozu, tržištu i ekonomiji i konsultacija u resoru, u Ministarstvu su rekli da su nadležni samo za propise. Nijesu objansili ima li normi koje uređuje ovu oblast i obavezu ove vrste kontrole uvoza.

“Vijestima” je preporučeno da se obrati UIP-u, jer su tamo inspekcije koje su zadužene za kontrole. A inpekcije, po njima, samo kontrolišu plaćanje dažbina državi i navodno bezbjednost. Nije jasno kako nadziru bezbjednost ako se ne kontroliše da je li namještaj napravljen od otrovnih materijala. To potvrđuje i sugestija UIP da se obratimo Ministarstvu održivog razvoja i turizma koje bi, kako kažu u UIP, uskoro trebalo da donese propis vezan za ovu problematiku Zakon o biocidima.Nikčević: Prvi put čujem za to, to je ozbiljan problem Rukovodilac Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević kaže da prvi put čuje da se ne kontroliše uvoz namještaja i da ima kancerogenog.

“Prvi put čujem za to. To je zaista ozbiljan problem i CEZAP će od državnih organa zatražiti odgovor i objašnjenje”, kaže Nikčevićeva.

Organizacija kojoj je na čelu, kako kaže, nije imala ni vremena ni mogućnosti da se bavi namještajem.

“Kod toliko stvari koje treba kontrolisati, nijesmo stigli da se bavimo namještajem jer smo mala NVO sa skromnim mogućnostima ”, kaže ona.

Galerija

Bonus video: