Grupa NVO: Primijeniti afirmativnu akciju da bi se povećalo zapošljanaje Roma i Egipćana

NVO podsjećaju da je Odjeljenje za unaprjeđenje i zaštitu prava romskog i egipćanskog stanovništva osnovano 2009. godine pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava
1 komentar(a)
Romi, Konik, Foto: Vesko Belojević
Romi, Konik, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.09.2014. 13:53h

Vlada treba da intenzivira primjenu mjera afirmativne akcije kako bi se povećalo zapošljavanje Roma i Egipćana, naročito onih sa diplomom srednje škole i fakulteta koji rade na manje kvalifikovanim poslovima, ocijenjeno je u Izvještaju o sprovođenju Nacionalne strategije za integraciju Roma.

Izvještaj je pripremila koalicija nevladinih organizacija (NVO) koju čine Građanska alijansa, Udruženje Egipćana, Centar za romske inicijative, Forum MNE i Ruža.

"Vlada treba da zaposli više Roma u javnom sektoru putem programa za usvajanje inicijalnih kvalifikacija, programa stažiranja za visokoškolce sa završenim osnovnim studijama i putem programa profesionalnog usavršavanja za diplomirane studente", kaže se u preporukama Izvještaja.

Navodi se da Vlada treba da revidira nacrt Zakona o legalizaciji neformalnih objekata i uskladi ga sa međunarodnim standardima i primjerima dobre prakse, kao i da obezbijedi uslove za njegovo djelotvorno sprovođenje, bez odlaganja.

NVO podsjećaju da je Odjeljenje za unaprjeđenje i zaštitu prava romskog i egipćanskog stanovništva osnovano 2009. godine pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

"Odjeljenju su data ograničena ovlašćenja da postupa kao koordinirajuće tijelo u sprovođenju programskih politika koje se odnose na Rome. Iako Ministarstvo održava redovan kontakt sa ugovornim tijelima i učestvuje u radu nekoliko multisektorskih radnih grupa, samo Odjeljenje jedva da je dio ovih aktivnosti", piše u Izvještaju.

Saradnja tog Odjeljenja i drugih resornih ministarstava je, kako se dodaje, nedovoljno razvijena.

"Nepoznavanje engleskog jezika, uz ograničene ljudske resurse, sprječava ovo Odjeljenje u vršenju većeg uticaja na proces planiranja i korišćenja IPA fondova", kaže se u Izvještaju.

"Kada je riječ o socijalnoj zaštiti, nedostatak statističkih podataka razvrstanih po etničkoj pripadnosti i dalje utiče na evaluaciju mjera socijalne politike i njihov uticaj na integraciju Roma i Egipćana. Štaviše, novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz 2013. godine uvodi restriktivne kriterijume za pristup socijalnim uslugama", piše u Izvještaju.

Navodi se da ograničena budžetska sredstva predstavljaju značajnu prepreku za uspješno sprovođenje programskih politika u oblasti inkluziji Roma.

U Izvještaju se ukazuje da ne postoje precizni podaci o pristupu zdravstvenoj zaštiti, s obzirom na to da se evidencije o zdravstvenoj zaštiti ne vode po etničkoj pripadnosti.

"Kada je riječ o socijalnoj zaštiti, nedostatak statističkih podataka razvrstanih po etničkoj pripadnosti i dalje utiče na evaluaciju mjera socijalne politike i njihov uticaj na integraciju Roma i Egipćana. Štaviše, novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz 2013. godine uvodi restriktivne kriterijume za pristup socijalnim uslugama", piše u Izvještaju.

Izvjesno je da će, kako se ocijenjuje, mnogim domicilnim Romima i Egipćanima biti ograničen pristup socijalnim davanjima, usljed visokog imovinskog cenzusa, nedostatka informacija i vremenskih ograničenja (trajanje materijalnih davanja ograničeno je na devet mjeseci).

"Ovo stanovništvo još živi u nehumanim uslovima koji su ispod crnogorskih i evropskih standarda; pripadnici ove zajednice nisu integrisani u obrazovni sistem i tržište rada, a za adekvatnu zdravstvenu zaštitu i stanovanje potrebno je sprovesti dodatne aktivnosti", navodi se u Izvještaju

"Mali broj Roma i Egipćana ima pristup adekvatnom smještaju i sanitarnim uslovima", upozoravaju autori Izvještaja.

Oni su pojasnili da Zakon o socijalnom stanovanju prepoznaje Rome i Egipćane kao jednu od ciljnih grupa, ali je njegova primjena uslovljena ozbiljnim nedostatkom novca i kapaciteta lokalnih samouprava za sprovođenje programa socijalnog stanovanja.

"Zakon o legalizaciji neformalnih objekata koji bi omogućio legalizaciju neformalnih objekata stanovanja,koje uglavnom naseljavaju Romi, još uvijek nije usvojen", kaže se u Izvještaju.

Ocijenjuje se da je stutus romskog i egipćanskog stanovništva u Crnoj Gori i dalje težak i zabrinjavajući, iako je država preduzela čitav niz mjera za integraciju te populacije u društvo.

"Ovo stanovništvo još živi u nehumanim uslovima koji su ispod crnogorskih i evropskih standarda; pripadnici ove zajednice nisu integrisani u obrazovni sistem i tržište rada, a za adekvatnu zdravstvenu zaštitu i stanovanje potrebno je sprovesti dodatne aktivnosti", navodi se u Izvještaju.

Autori Izvještaja upozoravaju da se Romi i Egipćani i dalje suočavaju sa diskriminacijom u mnogim oblastima.

"Iz tih razloga, Crna Gora mora da preduzme mjere sa ciljem njihovog potpunog integrisanja u društvo", zaključuje se u Izvještaju.

Bonus video: