Petica iz preduzetništva za đake OŠ "Jovan Draganić" iz Petrovića

Dvodnevna manifestacija, koju organizuje NVO "Dani drenjina", završava se sjutra u Vraćenovićima, gdje će u dvorištu škole "Jovan Gnjatović" vrijedne domaćice iz toga kraja izložiti proizvode od drenjine
252 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 11:28h

Svi učenici osnovne škole "Jovan Draganić" iz Petrovića, kod Nikšića, njih 11, već su iz novog predmeta preduzetništvo dobili peticu. Oni su učestvovali na sedmoj privredno-turističkoj manifestaciji "Dani drenjina“ u Nikšiću i pokazali šta mala ali vrijedna grupa učenika predvođena entuzijazmom njihovih nastavnika može da napravi.

Njih 11-oro i desetak nastavnika pet dana su spremali proizvode od drenjina – liker, sok, drenjinovu vodu i džem, osmislili naljepnice, majice sa natpisom škole, panoe, dekorisali štand, a mame im omogle oko kolača. Sve je to bilo više nego dovoljno da ih žiri jednoglasno proglasi za pobjednika manifestacije, a oni osvoje simpatije prisutnih.

"Sve je bilo lako jer smo zajedno radili. Moram priznati da sam i prethodnih godina majci pomagala kada je pravila proizvode od drenjina tako da ovo za mene nije bilo novo", kazala je Tijana Draganić učenica devetog razreda i priznala da najviše voli da pravi džem.

Ni njenom, pet godina mlađem drugaru Petru Janičiću, ništa nije bilo teško. Petar, koji je odličan učenik, pokazao je da mu ne ide od ruke samo učenje. Dobar je i u pravljenu proizvoda od drenjina.

"Volim drenjine i ništa mi nije bilo teško. Sve sam radio zajedno sa ostalima i dosta toga sam naučio tako da sada mogu i mami da pomažem. Trudio sam se da i do sada da joj pomognem onoliko koliko mogu i znam", stidljivo je kazao ovaj devetogodišnjak.

Cijene proizvoda kretale su se od tri eura, koliko je koštala drenjinova voda, sok je bio euro skuplji, dok su džem i liker učenici prodavali po cijeni od pet, pdnosno šest eura.

"Od novca koji sakupimo organizovaćemo izlet, a gdje ćemo ići zavisi od zarađenog novca. Za ovo su zaslužna djeca koja su brala drenjine, donijela materijal, a mi smo im, eto, malo pomogli da sve ovo naprave“, kazala je nastavnica crnogorskog jezika Radislavka Vujović.

Sudeći prema interesovanju prisutnih učenicima neće biti teško da organizuju izlet. Novčanu pomoć im je obećao potpredsjednik Opštine Nikšić Milorad Jovanović. Ali, ne samo on.

"I drugi su, kada su vidjeli kako su naša djeca vrijedna i puna ideje odlučili da nam pomognu da realizujemo izlet“, kazao je ponosni direktor Miljan Mirković.

"Prezadovoljan sam onim što su naša djeca i nastavnici napravili i mislim da smo to zaista uspješno odradili. Svi su se potrudili da nakon nastave realizuju ovu ideju i prva smo škola koja se pojavljuje na ovakvoj manifestaciji. Izgleda da smo sve iznenadili“, kazao je Mirković.

Glavni krivac što "Dani drenjina" već sedmu godinu traju je Slobodan Bato Mirjačić koji nije krio zadovoljstvo što je manifestacija "stidljivo" počela sa pet izlagača, a danas okuplja veliki broj njih iz cijele Crne Gore, ali i regiona.

Manifestaciju je otvorio dr Vučeta Jaćimović koji je doktorirao na drijenu i koji je pričao o ljekovitim svojstvima ovog, kako rekoše, božanskog voća, dok je Milorad Jovanović potpredsjednik Opštine izrazio nadu da će i ostale opštine u Crnoj Gori u narednom periodu organizovati slične manifestacije.

Dvodnevna manifestacija, koju organizuje NVO "Dani drenjina", završava se sjutra u Vraćenovićima, gdje će u dvorištu škole "Jovan Gnjatović" vrijedne domaćice iz toga kraja izložiti proizvode od drenjine.

Hoteli i restorani bez proizvoda od drenjina

Žiri u sastavu Vesna Đukić, Stana Šćekić i Svetlana Mijušković, predsjednica, odlučili su da prva nagrada pripadne školi "Jovan Dragnić" iz Petrovića, druga Dragica Mirjačić i treća Radoju Bukilić.

Mirjačić, čiji štand je godinama praznik za oči, i ovoga puta izložila je 13 proizvoda od drenjina i istakla da je riječ o organskoj proizvodnji.

Godina je, prema njenim riječima, bila više nego dobra.

"Kada bi odlučili da sakupimo i oberemo sve trebalo bi nam dosta sakupljača. Prodaja ide dobro, a sokove smo počeli da plasiramo po kafićima i zadovoljni smo i oni i mi. Sve što odradimo ja i ostali proizvođači drenjina mogli bi da plasiramo na tržištu Crne Gore, da napunimo restorane i hotele u kojima nažalost nema proizvoda od drenjina“, kazala je Mirjačić.

Galerija

Bonus video: